Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 2,3% για τον χρυσό, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 - Στα 1.278,50 δολ. ανά ουγγιά

«Βουτιά» 2,3% για τον χρυσό, στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018 - Στα 1.278,50 δολ. ανά ουγγιά
Με «βουτιά» 2,3% έκλεισε ο χρυσός, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018
Με «βουτιά» τερμάτισε σήμερα (15/6/2018) ο χρυσός, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018, με το πολύτιμο μέταλλο να δέχεται πιέσεις από το ισχυρό δολάριο, κόντρα στις έντονες ανησυχίες που πυροδότησε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump,
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 50 δισ. δολ., ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να εκφράζει άμεσα την σθεναρή αντίθεσή του στα μέτρα του Trump, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει αντίμετρα παρόμοιου μεγέθους.
Νωρίτερα, εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι «εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερή και προστατευτικά μέτρα, τα οποία βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «θα προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας».
Παρά τη γενικότερη αποστροφή ρίσκου, ο χρυσός δέχτηκε πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου, με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index να ανέρχεται σήμερα σε υψηλά 11 μηνών.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 29,8 δολ. ή 2,3%, στα 1.278,50 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.


Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε ελαφρώς, στις 94,783 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, σε τροχιά να καταγράψει κέρδη 1,3% στο σύνολο της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ώθηση στο δολάριο προσέφεραν οι πρόσφατες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αποφάσισε αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκιά της - για δεύτερη φορά φέτος μετά την αύξηση του Μαρτίου - κατά +0,25%, στο εύρος 1,75% - 2%, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εντός του 2018 θα σημειωθούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αντί των τριών συνολικά που ανέμενε προηγουμένως για το έτος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης