Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με δασμούς 25%, σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, «απαντά» η Κίνα στην Ουάσιγκτον

tags :
Με δασμούς 25%, σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, «απαντά» η Κίνα στην Ουάσιγκτον
Με «το ίδιο νόμισμα» πληρώνει τις ΗΠΑ το Πεκίνο, επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα 
Δασμούς της τάξεως του 25% θα επιβάλει σε συνολικά 659 αμερικανικά προϊόντα το Πεκίνο, ως αντίποινα σε ανάλογη κίνηση της Ουάσιγκτον, νωρίτερα σήμερα (15 Ιουνίου 2018).
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο «Xinhua», οι εισαγωγές των αμερικανικών προϊόντων που βρέθηκαν στο στόχαστρο φθάνει τα 50 δισ. δολάρια ετησίως, 34 δισ. εκ των οποίων αφορούν αγροτικά προϊόντα και αυτοκίνητα.
Το Πεκίνο θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τα υπόλοιπα προϊόντα της λίστας, επισημαίνεται.
Οι δασμοί θα ισχύσουν από την 6η Ιουλίου 2018.
Νωρίτερα σήμερα, 15 Ιουνίου 2018, ο Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολαρίων, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ένα πρώτο σετ δασμών σε 818 προϊόντα, αξίας περίπου 34 δισ. δολ., στις 6 Ιουλίου 2018.
Ξεχωριστά μέτρα, που θα επηρεάσουν 284 προϊόντα αξίας περίπου 16 δισ. δολ., θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά από μια ανασκόπηση και μια δημόσια διαδικασία σχολίων, όπως τόνισε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος.
Οι δύο πλευρές δείχνουν να βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν τις διαφορές τους, καθώς η Ουάσιγκτον διαμαρτύρεται για τις πολιτικές του Πεκίνου στη βιομηχανία, στην πρόσβαση στην αγορά και στο εμπορικό έλλειμμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσιγκτον έχει συμπληρώσει και μία δεύτερη λίστα με πιθανούς επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας περίπου 100 δισεκ. δολαρίων, σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα απέναντι στους αρχικούς δασμούς.
Μετά τα προαναφερθέντα, το κινεζικό υπουργείο ανέφερε ότι όλα τα αποτελέσματα των προηγούμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων ακυρώνονται.
Από τις αρχές Μαΐου 2018, Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν διεξάγει τρεις γύρους συνομιλιών υψηλού επιπέδου, χωρίς να έχουν ακόμη επιτύχει συμβιβασμό.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, ο Trump δεν «συγκινήθηκε» από την κινεζική προσφορά για την επιπλέον αγορά γεωργικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και άλλων αγαθών, αξίας 70 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης