Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί δέχονται πιέσεις οι μετοχές των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών

Γιατί δέχονται πιέσεις οι μετοχές των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών
Γιατί δέχονται πιέσεις οι μετοχές των μεγαλύτερων συστημικά τραπεζών
Από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια, οι «μεγάλες» αμερικανικές τράπεζες έχουν υπο-αποδόσει δραματικά έναντι των «μικρών» αμερικανικών τραπεζών, συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018.



Οι τιμές των μετοχών των 16 από τους πλέον «συστημικά σημαντικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» (Systemically Important Financial Institutions, SIFI) στον κόσμο βρίσκονται τώρα σε «bear» αγορά (πτώση πάνω από 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα τους σε όρους δολαρίου) και όπως αναφέρουν οι Finacial Times, αυτό προκάλεσε τον Ian Hartnett, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην Absolute Strategy Research, να εκδώσει το πρώτο report συναγερμού για ύπαρξη «μαύρου κύκνου» από το 2009.



Από τις 39 μετοχές του κλάδου SIFIs, οι 16 που βρίσκονται σε bear market είναι: Deutsche Bank, Nordea, ICBC, UniCredit, Crédit Agricole, ING, Santander, Société Générale, BNP Paribas, UBS, AXA, Mitsubishi UFJ Financial Group, Τράπεζα της Κίνας, Credit Suisse και Prudential Financial.
Κάποια στιγμή, λέει ο Hartnett, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες θα πρέπει να ανταποκριθούν στα «bear» μηνύματα από σχεδόν τις μισές μετοχές SIFI στην παγκόσμια αγορά, αντί να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική: «Εάν οι τράπεζες αυτές υποτίθεται ότι είναι συστημικά σημαντικές, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να τις παρακολουθούν για να δουν τι συμβαίνει».
Παράλληλα, ο πιστωτικός κίνδυνος ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά...



Και οι αμερικανικές τράπεζες TBTF άρχισαν να βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να δέχονται πιέσεις...



Ωστόσο, οι SIFIs έχουν υπο-αποδόσει σε παγκόσμιο επίπεδο ...



Όπως σημειώνουν οι FT, οι περισσότερες από τις μετοχές των τραπεζών Sifi που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, έχουν σημαντική εξάρτηση από τη χρηματοδότηση σε δολάρια, κάτι που τις θέτει σε κίνδυνο συμπίεσης εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ συνεχίσουν να αυξάνονται και το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται.
Ειδικότερα, οι τράπεζες στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Σουηδία βγήκαν από την τελευταία κρίση σε σχετικά καλή κατάσταση, κυρίως χάρη στην έκθεση τους στην Κίνα και σε μια ισχυρή αγορά βασικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης