Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στρατηγική αποποίησης ευθύνης για την Folli Follie – Τι υποστηρίζουν….οι δύο πλευρές

tags :
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στρατηγική αποποίησης ευθύνης για την Folli Follie – Τι υποστηρίζουν….οι δύο πλευρές
Δύο ελεγκτές με την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Folli Follie τι νόημα έχουν;
Συνεχίζεται το πολύκροτο σίριαλ της υπόθεσης της Folli Follie, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από δικαστικές αρχές να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην εταιρία Folli Follie.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Ποταμίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Ομίλου και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη θέση, ενώ από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με μια πολύ σκληρής της ανακοίνωση τονίζει ότι ζητά από δικαστικές αρχές να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην Folli Follie.
Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής.
Η εταιρία ορκωτών ελεγκτών EY μετά από εβδομάδες καθυστερήσεων τελικώς στις 13 Ιουνίου υπέγραψε την σύμβαση με την Folli Follie.
Η καθυστέρηση αποδίδεται στο γεγονός ότι έπρεπε να συνταχθούν νομικά κείμενα για 45 θυγατρικές σε 26 χώρες δηλαδή να εναρμονιστούν νομικά πλαίσια και διαδικασίες σε 26 διαφορετικές χώρες.
Η καθυστέρηση όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews αποδίδεται αποκλειστικά στον μεγάλο όγκο εργασίας και αφορά την εταιρία ορκωτών ελεγκτών.
Το παράδοξο είναι ότι η ΕΥ μπορεί να προτάθηκε για να διεξάγει διαχειριστικό έλεγχο από την Folli Follie αλλά ήταν με την απόλυτα σύμφωνη άποψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ουσιαστικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλλε την EY ως εταιρία ορκωτό ελεγκτή ώστε να ελέγξει εκ νέου εκ του μηδενός τον ισολογισμό χρήσης 2017 της Folli Follie.
Και ενώ υπεγράφη η διαδικασία ελέγχου της Folli Follie από την EY με πλήρη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκ νέου επανέρχεται και μέσω δικαστικών αρχών ζητάει να επιβληθεί έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος.
Δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουσιαστικά αναθέτει σε δύο εταιρίες ορκωτών ελεγκτών να διεξάγουν διαχειριστικό έλεγχο.
Η κίνηση αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θεωρείται ως προσπάθεια αποποίησης ευθύνης…
Δύο ελεγκτές με την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τι νόημα έχουν;
Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφεραν ότι οι κωλυσιεργίες αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση αυτή και ότι οι εποπτικές αρχές λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Πηγές στην εταιρία αναφέρουν ότι κάθε νέος έλεγχος είναι καλοδεχούμενος.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 822η / 14 Ιουνίου 2018 συνεδρίασή του:
-Αναφορικά με την εισηγμένη εταιρία Folli Follie AEBTE (FFG) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η FFG:
α. δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού και
β. προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων,
αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920.
 

Τι απαντάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Folli Follie:

Η Διοίκηση της FF Group ανακοινώνει ότι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις θεωρεί ότι η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η Εταιρεία μας αρνήθηκε την διεξαγωγή ελέγχου αποτελεί προϊόν παρανόησης, καθότι η Εταιρεία μας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα.
Επί των επιμέρους ζητημάτων που θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τελευταίο δελτίο τύπου αναφέρουμε προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού τα ακόλουθα:
1. Ως γνωστόν και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των επενδυτών, ζητήσαμε από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, την ΕΥ, με την πλήρη συνεργασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την διεξαγωγή πλήρους ελέγχου (Full Αudit) στον Όμιλο και τις θυγατρικές του.
2. H EY για δικούς της λόγους δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017.
Έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Η ελεγκτική εταιρεία πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο.
Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί στον τύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή,
3. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποβολή αίτησης για τη διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, εξυπακούεται ότι αυτή είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η Εταιρεία μας πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της Εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης