Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αρνητικός ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ από μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

tags :
Fitch: Αρνητικός ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ από μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας
Η Fitch προειδοποιεί για τον αντίκτυπο μίας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, στις ΗΠΑ
Μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των αμερικανικών εξαγωγών και, επακόλουθα, να μεταφραστεί σε πλήγμα για ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που εξαρτώνται κατά πολύ σε αυτές, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκος αξιολόγησης, ιδιαίτερα ευάλωτες κρίνονται οι αμερικανικές πολιτείες που βασίζονται σε γεωργικές εξαγωγές και εξαγωγές αεροσκαφών.
Για παράδειγμα, στην Αϊόβα, περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών σόγιας, αξίας 3,1 δισ. δολαρίων το 2016, πωλήθηκαν στην Κίνα.
Οι πολιτείες με υψηλό όγκο εισαγωγών από την Κίνα, δεν θα επηρεαστούν, εκτιμάται.
Επίσης, μεταξύ των πολιτειών που κινδυνεύουν είναι το Ιλλινόις και η Μινεσότα.
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές από την Κίνα, ο οίκος δεν αναμένει απώλειες για τις αμερικανικές πολιτείες, καθώς οι εισαγωγείς των Η.Π.Α διαθέτουν επαρκή ικανότητα να αντικαταστήσουν τις κινεζικές εισαγωγές.
Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι το μπαράζ εμπορικών δασμών στις εισαγωγές από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αναμένεται να προκαλέσει οικονομικό πλήγμα σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Με δασμούς 25%, σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, «απαντά» η Κίνα στην Ουάσιγκτον

Δασμούς της τάξεως του 25% θα επιβάλει σε συνολικά 659 αμερικανικά προϊόντα το Πεκίνο, ως αντίποινα σε ανάλογη κίνηση της Ουάσιγκτον, νωρίτερα σήμερα (15 Ιουνίου 2018).
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο «Xinhua», οι εισαγωγές των αμερικανικών προϊόντων που βρέθηκαν στο στόχαστρο φθάνει τα 50 δισ. δολάρια ετησίως, 34 δισ. εκ των οποίων αφορούν αγροτικά προϊόντα και αυτοκίνητα.
Το Πεκίνο θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τα υπόλοιπα προϊόντα της λίστας, επισημαίνεται.
Οι δασμοί θα ισχύσουν από την 6η Ιουλίου 2018.
Νωρίτερα σήμερα, 15 Ιουνίου 2018, ο Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 50 δισ. δολαρίων, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς, εάν η Κίνα προβεί σε αντίμετρα.
Όπως τόνισε, τα μέτρα θα επηρεάσουν τα κινεζικά προϊόντα «που περιέχουν βιομηχανικά σημαντικές τεχνολογίες», χωρίς να κατονομάσει αυτά τα προϊόντα.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ένα πρώτο σετ δασμών σε 818 προϊόντα, αξίας περίπου 34 δισ. δολ., στις 6 Ιουλίου 2018.
Ξεχωριστά μέτρα, που θα επηρεάσουν 284 προϊόντα αξίας περίπου 16 δισ. δολ., θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά από μια ανασκόπηση και μια δημόσια διαδικασία σχολίων, όπως τόνισε ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης