Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή πτώση στη Wall Street λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,35% οι απώλειες για Dow Jones

tags :
Οριακή πτώση στη Wall Street λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,35% οι απώλειες για Dow Jones
Ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στη νέα εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Πτωτικά, αν και ελεγχόμενα, κινήθηκαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αρκετά συγκρατημένοι στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, με το Πεκίνο να ανταπαντά μερικές ώρες αργότερα με ανάλογα μέτρα.
Αν και αρχικά η Wall Street αντέδρασε με ισχυρή πτώση, στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης οι δείκτες «μάζεψαν» σημαντικό μέρος των απωλειών τους.
Πτώση -0,35% για τον Dow Jones, ο οποίος διαμόρφώθηκε στις 25.088 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 280 μονάδες.
Στο -0,11% οι απώλειες για τον S&P 500 στις 2.779 μονάδες, ενώ 0,19% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στις 7.746 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος και ο δείκτης «φόβου» VIX, με αποδυνάμωση 0,74% στις 12,03 μονάδες.
«Η αγορά αντέδρασε, τελικά, με ψυχραιμία στους φόβους για έναν νέο εμπορικό πόλεμο.
Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το όλο ζήτημα», εκτίμησε, μιλώντας στο CNBC, ο Art Hogan, στρατηγικός αναλυτής της B. Riley FBR.
«Το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στην αγορά, αλλά η ρητορική του Λευκού Οίκου ήταν πολύ πιο ήπια αυτή τη φορά, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και μάλιστα σύντομα», προσέθεσε ο Craig Birk, αντιπρόεδρος της μονάδας διαχείρισης κεφαλαίων στην Personal Capital.
Σε επίπεδο μετοχών τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν αυτές Boeing και Caterpillar, με απώλειες 0,7% και 1,9% αντίστοιχα.
Πτωτική πορεία και για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,92% και του 2ετούς στο 2,55%.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Οι αμερικανικές εμπορικές και μεταναστευτικές πολιτικές θα μπορούσαν να βλάψουν τη δυναμική της οικονομίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδεχομένως να αναγκαστεί να προσαρμόσει τα επιτόκια μέχρι το 2020 για να αντιμετωπίσει το «μη βιώσιμο» κυβερνητικό έλλειμμα, προειδοποίησε σήμερα (15/6/2018) ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley.
«Ανησυχώ λίγο ότι η εμπορική πολιτική θα μπορούσε να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει σε υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς και ότι η πολιτική μετανάστευσης να εξελιχθεί με τρόπο που να οδηγήσει σε πολύ λιγότερη μετανάστευση στις ΗΠΑ και επομένως σε λιγότερο παραγωγική ικανότητα για την οικονομία», δήλωσε ο Dudley σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα επιτόκια «πιθανότατα θα πρέπει να αυξηθούν λίγο πάνω από το ουδέτερο επίπεδο», επειδή η ανεργία των ΗΠΑ, στο 3,8%, είναι υπερβολικά χαμηλή, πρόσθεσε.
«Η κίνηση θα οδηγήσει τελικά σε μια ελαφρώς σφιχτή νομισματική πολιτική», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης.

Μακροοικονομία

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan τον Ιούνιο του 2018 στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας, μάλιστα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης έφθασε στο 99,3 από 98,5 που ήταν τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 98,3.
Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα εξάγεται μετά από έρευνα μεταξύ 500 καταναλωτών αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας, σε θέματα όπως το προσωπικό τους εισόδημα, ο πληθωρισμόςκ η ανεργία, οι κυβερνητικές πολιτικές αλλά και η νομισματική πολιτική.
Υποχώρησε τον Μάιο του 2018 η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/6/2018) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάιο, έναντι της ανοδικά αναθεωρημένης ανόδου 0,9% του Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,2%.
Η υποχώρηση στη βιομηχανική παραγωγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της παραγωγής οχημάτων κατά 6,5%.

Επιχειρήσεις

Πρόστιμο ύψους 100 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών η Citigroup, η οποία κρίθηκε ένοχη για χειραγώγηση του επιτοκίου «Libor» (London Interbank Offered Rate, Libor), σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το ποσό θα μοιραστεί σε 42 πολιτείες των Η.Π.Α..
«Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε δόλιες ή χειραγώγιμες συμπεριφορές που υπονομεύουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε σχετικά η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Barbara Underwood.
Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για το Libor έχουν ξεπεράσει τα 9 δισεκ. δολάρια παγκοσμίως, με τη Deutsche Bank, χαρακτηριστικά, να πληρώνει τον περασμένο Οκτώβριο το συνολικό ποσό των 220 εκατ. ευρώ, σε 45 κράτη.
Το Libor χρησιμοποιείται για τον καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των φοιτητικών δανείων και των υποθηκών, ενώ υπολογίζεται με βάση τις υποβολές των τραπεζών.

Αναλύσεις

Επί τα βελτίω αναθεώρησε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο 2018, η Goldman Sachs, κάνοντας, πλέον, λόγο για επίδοση της τάξεως του 4% σε ετήσια σύγκριση, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,9%.
Οι οικονομολόγοι επικαλούνται τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις στις λιανικές πωλήσεις για τις αισιόδοξες προβλέψεις, όπως και την ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική της Ουάσιγκτον.
Μεταξύ αυτών, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έχουν εκφραστεί από τις Amhearst Pierpoint και Oxford Εconomics, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 4,9%, σε ετήσια σύγκριση.
Η Federal Reserve Ατλάντας αναμένει επίδοση της τάξεως του 4,8%, ενώ η Moody's προβλέπει 4%.
Επισημαίνεται ότι η Federal Reserve Νέας Υόρκης υπολογίζει στο 3,1% την αντίστοιχη επίδοση.
Άκρως αισιόδοξες, αλλά πιο ήπιες, οι εκτιμήσεις των CNBC, Barclays και Bank of America, ήτοι 3,9%, 3,7% και 3,7%, αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% ετησίως το πρώτο τρίμηνο 2018, αντί της ανάπτυξης 2,3% που είχε αναφερθεί αρχικά, έναντι ανάπτυξης 2,9% του δ’ τριμήνου του 2017.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το β’ τρίμηνο του 2013, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 4%.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Στα 27 δισ. δολάρια –έναντι 12 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα- αναμένει τις συνολικές αθετήσεις πληρωμών «junk» (υψηλής απόδοσης και χαμηλής πιστωτικής ποιότητας) ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το σύνολο του 2018, η Fitch Ratings, ήτοι 2% επί του όγκου της αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, επί του παρόντος οι αθετήσεις πληρωμών ομολόγων-«σκουπιδιών» έχουν φθάσει στα 25 δισ. στην αμερικανική αγορά.
Ωστόσο, επισημαίνεται, για το υπόλοιπο του έτους οι αθετήσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. δολάρια.
Η επίδοση, αν όντως γίνει πράξη, είναι η χαμηλότερη από το 2013.
«Οι περισσότερες εκ των χρεοκοπιών έχουν ήδη λάβει χώρα», υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγες ημέρες ένας έτερος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Moody's, ο δείκτης αθέτησης υποχρεώσεων για τις Η.Π.Α. διαμορφώθηκε στο 3,1% για το έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2018, από 3,2% τον Απρίλιο.
Με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, η Moody's αναμένει ότι το ποσοστό αθέτησης πληρωμών θα συνεχίσει να μειώνεται στο προσεχές μέλλον, φθάνοντας στο 2,1% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 και στο 1,7% μέχρι τον προσεχή Μάιο του 2019.
Ο δείκτης αθέτησης πληρωμών για τις αμερικανικές εταιρίες υποχώρησε χαμηλότερα τον Μάιο του 2018 σε 3,7% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκό δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση σ το 2,5% από 2,4% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 2,6% και ότι ο ευρωπαϊκός θα μειωθεί στο 1,6% μέχρι τα τέλη του 2018.
Μέχρι στιγμής μέσα στο 2018, 43 εταιρείες τις οποίες αξιολογεί η Moody's έχουν προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων 10 εταιριών στον κλάδο λιανικής, εννέα εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τη Moody's, ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων αναμένεται να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αθέτησης πληρωμών στις Η.Π.Α. τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο κλάδος των Media αναμένεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό.
Στην Ευρώπη, ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων αναμένεται να είναι ο τρίτος πιο προβληματικός κλάδος, πίσω από τον κλάδο υπηρεσιών και των μέσων μαζικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης