Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το κόμμα των κεντρικών τραπεζών έχει τελειώσει μαζί με την φθίνουσα ποσοτική χαλάρωση

tags :
Το κόμμα των κεντρικών τραπεζών έχει τελειώσει μαζί με την φθίνουσα ποσοτική χαλάρωση
Με την ποσοτική χαλάρωση αυξάνεται το ΑΕΠ ενώ όταν θα αρχίσει να αποσύρονται τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας το ΑΕΠ θα είναι το πρώτο που θα πληγεί.
Η ποσοτική χαλάρωση τελείωσε και είναι θέμα χρόνου αυτή η εντυπωσιακά μεγάλη ρευστότητα πάνω από 4,8 τρισεκ. μόνο το τελευταίο διάστημα θα βαίνει μειούμενη αναφέρει σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch.
Μάλιστα σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση πρόκειται να καταστεί αρνητική κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο του 2018.
 Ωστόσο, όταν εξετάζεται από μια διαφορετική, πιο βραχυπρόθεσμη προοπτική, το κόμμα της κεντρικής τράπεζας έχει ήδη τελειώσει.
Όπως γράφει η Bank of America Merrill Lynch ενώ η απόφαση της ΕΚΤ ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία, στην πραγματικότητα, η παγκόσμια ποσοτική χαλάρωση έχει μειωθεί γρήγορα τους τελευταίους μήνες δηλαδή στις αγορές ήδη συντελείται η μείωση.
Η ΕΚΤ αγοράζει λιγότερα ομόλογα το 2018 και η ανάπτυξη του αποθέματος συναλλαγματικών ισοτιμιών της Κίνας έχει σταθεροποιηθεί.
Αλλά τι συμβαίνει αν αντί να εξετάσουμε την αύξηση σε ετήσια βάση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, αξιολογηθεί η τάση σε μηνιαία βάση;
Ο όγκος των μηνιαίων παγκόσμιων αγορών ποσοτικής χαλάρωσης έχει μειωθεί σημαντικά τους δύο τελευταίους μήνες, ανάλογα με την ανατίμηση του δολαρίου
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε ενίσχυση του δολαρίου είναι τόσο καταστροφική για τις αξίες των περιουσιακών.
Δεδομένου ότι το δολάριο είναι (και εξακολουθεί να είναι) το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, οι κινήσεις στο δολάριο ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι υπάρχει εύλογη σχέση με την πάροδο του χρόνου μεταξύ του μηνιαίου ρυθμού μεταβολής της παγκόσμιας ροής της ποσοτικής χαλάρωσης και των εισροών στην Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, η επιβράδυνση του παγκόσμιου QE σημαίνει μικρότερη συγκέντρωση σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ευρύτερα.
Η ισχύς του δολαρίου έχει επηρεάσει δραματικά την παγκόσμια ποσοτική χαλάρωση το 2018 και έχει οδηγήσει σε λιγότερες εισροές.
Το περασμένο έτος το 2017, η αδυναμία του δολαρίου ενήργησε αντίστροφα και έτσι υποστήριζε την παγκόσμια τάση στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Λόγω αυτής της αλλαγής καταγράφονται δύο τάσεις αύξηση της ευπάθειας της αγοράς και η οικονομική συρρίκνωση.
Όσο οι αγορές συνειδητοποιούν ότι μειώνεται η παρεμβατικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης οι αγορές γίνονται πιο ευάλωτες στους κινδύνους.
Η ευρωπαϊκή αγορά έχει φθαρεί από πολλούς κινδύνους το 2018, είτε από τον θόρυβο των δασμών, την Ιταλία, είτε ακόμη και άλλους κινδύνους.
 Παρά το γεγονός ότι ο Draghi ενθάρρυνε ορισμένα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, η δημοσιονομική κατεύθυνση της ζώνης του ευρώ θα είναι σχεδόν ουδέτερη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε η επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρές εταιρίες υποδηλώνει το ενδεχόμενο μιας έωλης ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι ότι με την ποσοτική χαλάρωση αυξάνεται το ΑΕΠ ενώ όταν θα αρχίσει να αποσύρονται τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας το ΑΕΠ θα είναι το πρώτο που θα πληγεί.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης