Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ήττα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έρθει από το Μακεδονικό ή προτάσεις μομφής αλλά από τις αγορές…. αλλά πως;

Η ήττα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έρθει από το Μακεδονικό ή προτάσεις μομφής αλλά από τις αγορές…. αλλά πως;
Οι επενδυτές θα παραμείνουν καχύποπτοι και η καχυποψία αυτή θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική πολιτική ήττα για τον λαϊκισμό της αριστεράς που κρύβεται πίσω από τον μανδύα της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Η μεγαλύτερη ήττα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έρθει από το Μακεδονικό ή από αναποτελεσματικές προτάσεις μομφής αλλά από τις αγορές.
Πρωτίστως το bankingnews είχε επιχειρηματολογήσει σε ανύποπτο χρόνο γιατί η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να διασφαλίσει την Ελλάδα.
Ο Draghi της ΕΚΤ υποστήριξε την προληπτική γραμμή ως δικλείδα ασφαλείας στο ρίσκο χώρας.
Η βασική αδυναμία της προληπτικής γραμμής είναι τα περιορισμένου εύρους κεφάλαια τα οποία δεν θα έδιναν ευελιξία ή προστασία έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων ενώ τα 8 με 10 δισεκ. που θα κάλυπταν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες εκτός αποπληρωμής τόκων για το χρέος (5,5 δισ) δεν θα αποτελούσαν μαξιλάρι ασφαλείας.
Επίσης υπάρχουν ισχυρά πολιτικά αντικίνητρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή αλλά ουσιωδώς δεν ενδείκνυται για το μέγεθος του ελληνικού ρίσκου.
Οπότε ορθώς δεν υποστηρίχθηκε η προληπτική πιστωτική.
Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται εν μέσω έντονου διχασμού και πολιτικής έντασης.
Στο εσωτερικό η πρόταση μομφής προφανώς και δεν θα περάσει, οπότε δεν κινδυνεύει ενώ και το Μακεδονικό…όπως εκτυλίσσεται επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την βρώμικη δουλειά αλλά η τελική ψηφοφορία να έρθει σε βάθος μηνών…ίσως και να μετατεθεί για την επόμενη κυβέρνηση.
Πως θα ηττηθεί η κυβέρνηση από τις αγορές;
Σε ορισμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους καταγράφεται μια άποψη που υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας ως ενδοτικός και πολιτικός που κάνει τις δύσκολες και βρώμικες δουλειές θα πάρει ισχυρά ανταλλάγματα τόσο για τα μέτρα λιτότητας της 4ης αξιολόγησης όσο και για το Μακεδονικό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολιτικά ο Τσίπρας δεν κινδυνεύει από αδιέξοδες προτάσεις μομφής ή ακόμη και από τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας κατά ενός εθνικού θέματος.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος με βάση ορισμένους κύκλους θα πάρει ως πολιτικά και οικονομικά bonus την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστωτική γραμμή» θα πάρει ένα μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας που μπορεί να φθάσει έως τα 35 δισεκ. μαζί με την ίδια ελληνική συμμετοχή και μια μικρή λύση για το ελληνικό χρέος όπως ο Scholz (Υποικ Γερμανίας) ξεκάθαρα ανέφερε.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο και θα παραμείνει στην μεταμνημονιακή Ελλάδα ως τεχνικός σύμβουλος.
Οπότε με βάση την αριστερή προπαγάνδα ο Τσίπρας εύκολα θα υποστηρίζει ότι πολιτικά έχει πετύχει αφού ούτε πιστωτική γραμμή υπάρχει, ούτε ΔΝΤ δηλαδή δεν θα υπάρχουν δύο κύριοι μηχανισμοί που έχουν προκαλέσει το κοινωνικό αίσθημα.

Πως οι αγορές θα συντρίψουν τον αριστερό λαϊκισμό

Στην πλειοψηφία της κοινωνίας επικρατεί η ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας την Ελλάδα από τα μνημόνια και το ΔΝΤ θα αρχίσει η κυβέρνηση να αποκτάει μέρος του ελέγχου της ιδιοκτησίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Προφανώς και εάν αυτό συμβεί η αποδοκιμασία των αγορών θα είναι άμεση.
Όμως δεν θα συμβεί αποκλειστικά επειδή η Ελλάδα θα συνεχίσει να ελέγχεται 3 έως 4 φορές τον χρόνο από τους δανειστές.
Πως όμως οι αγορές θα συντρίψουν τον αριστερό λαϊκισμό;
Έχοντας κερδίσει από όλα αυτά μια αναβάθμιση 1 κλίμακας σε Β+ από Β από τους οίκους αξιολόγησης….η Ελλάδα θα προσπαθήσει να δανειστεί από τις αγορές γιατί θα κατανοήσει ότι το μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα υπάρχει ως δικλείδα ασφαλείας όχι για να χρησιμοποιηθεί αλλά για να προστατεύει την Ελλάδα από οργανωμένες κερδοσκοπικές κινήσεις.
Δηλαδή έχοντας χάσει ουσιωδώς την λύση στο χρέος, παίρνοντας μια 5ετή επιμήκυνση που είναι ξεκάθαρα κατώτερη των προσδοκιών αλλά στηριζόμενη σε ένα κεφαλαιακό απόθεμα που θα διασφαλίζει την Ελλάδα έως το 2020 οι αγορές θα κρατήσουν τα επιτόκια δανεισμού πάνω από το όριο επιτυχίας ή αποτυχίας δηλαδή επιτόκια 3,55%.
Το 3,55% δεν είναι ένα τυχαίο επιτόκιο αλλά αυτό με το οποίο δανείζει το ΔΝΤ την Ελλάδα.
Αυτό το επιτόκιο αποτελεί το σημείο αναφοράς.
Ακόμη και εάν ξεπεραστεί το πρόβλημα της Ιταλίας, σενάριο πιθανό, αφού ο Salvini της Lega North είναι η πολιτική – εθνικιστική αναγέννηση της Ιταλίας η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανείζεται με επιτόκια που θα θεωρηθούν από τις αγορές βιώσιμα.
Είναι πολύ πιθανό ο αριστερός λαϊκισμός στην Ελλάδα να ηττηθεί από τις αγορές που θα αποτρέψουν να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο με αποδεκτά επιτόκια.
Με το χρέος στα 343,7 δισεκ. σχεδόν πλησιάζει τα επίπεδα του 2012 και με δεδομένο ότι οι αποδόσεις στα ομόλογα θα πάρουν την ανιούσα λόγω της ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα…να γίνει Πορτογαλία ή Ιρλανδία.
Στα ομόλογα η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στρατηγικούς σκοπούς, μπορεί να δανειστεί αλλά με επιτόκια που απλά θα επαναφέρουν τις βαθιές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του χρέους.
Όμως η ίδια εικόνα θα επικρατήσει και στο χρηματιστήριο – πέραν από τις πρόσκαιρες αναλαμπές ή διορθώσεις – οι τραπεζικές μετοχές δεν θα ανακάμψουν έχουν απίστευτα βαρίδια οπότε ούτε το χρηματιστήριο θα κάνει το χατίρι στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι επενδυτές θα παραμείνουν καχύποπτοι και η καχυποψία αυτή θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική πολιτική ήττα για τον λαϊκισμό της αριστεράς που κρύβεται πίσω από τον μανδύα της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης