Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πολιτική κρίση στη Γερμανία για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες - Σε κίνδυνο η κυβέρνηση Merkel

Deutsche Welle: Πολιτική κρίση στη Γερμανία για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες - Σε κίνδυνο η κυβέρνηση Merkel
Η διένεξη μεταξύ Seehofer και Merkel απειλεί την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κυβέρνησης 
Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Γερμανία γύρο από το ζήτημα της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Horst Seehofer, να καθαίρεσε την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF).
Σύμφωνα με την Deutsche Welle σφοδρές επικρίσεις εξαιτίας σωρείας παρατυπιών σε χιλιάδες αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου, εν μέσω της ενδοκυβερνητικής διένεξης που προκαλούν οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης--η οποία κάθε άλλο παρά μοιάζει να οδεύει σε αποκλιμάκωση, αντιθέτως εντείνεται.
Η απόφαση Seehofer, επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Merkel, ανακοινώθηκε ενώ η διένεξη πλέον οδεύει στο αποκορύφωμά της κι απειλεί ακόμη και να διαλύσει την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».
Η Yuta Kort, επικεφαλής της BAMF, δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων έπειτα από μια εσωτερική έρευνα για 4.568 αποφάσεις χορήγησης ασύλου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παράρτημα της υπηρεσίας στη Βρέμη αψηφούσε εσκεμμένα και συστηματικά τις νομικές διατάξεις και τον κανονισμό της υπηρεσίας και «πωλούσε» άσυλο σε αιτούντες.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο Seehofer είχε ενημερώσει την Kort για την απόφασή του «να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της» την Τετάρτη.
Το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της ή η αντικαταστάτριά της στην ηγεσία της BAMF, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, θα ανακοινωθεί σύντομα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Την απόφαση του Seehofer αποκάλυψε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.
Η βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP, αντιπολίτευση) Linda Toinberg αναφερόμενη στην καθαίρεση της Kort--η οποία δεν ανέλαβε την ηγεσία της BAMF παρά το 2017 -έκανε λόγο περί μιας «θυσίας αμνού».
Η διένεξη ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της Χριστιανικής Ένωσης απειλεί την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κυβέρνησης υπό την Merkel, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Η Μέρκελ επιδιώκει να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να ληφθούν αποφάσεις ει δυνατόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της EΕ (28η-29η Ιουνίου). Το CSU όμως δεν δείχνει καμία διάθεση να περιμένει μέχρι τότε κι ο Seehofer διαμηνύει ότι ενδέχεται να αναλάβει δράση άμεσα και μονομερώς.
Ο Seehofer, το κόμμα του οποίου πιέζεται καθώς είναι αντιμέτωπο με μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, απαιτεί μεταξύ άλλων η Γερμανία να αρνείται την είσοδο στους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες μέλη στη νότια πτέρυγα της ΕΕ, αλλά η Μέρκελ, χωρίς απαραιτήτως να απορρίπτει το σύνολο των προτάσεών του, αντιτείνει πως πρέπει να συμφωνηθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Η CDU πρότεινε σε μια προσπάθεια συμβιβασμού να επαναπροωθούνται κατευθείαν πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου έχουν ήδη απορριφθεί σε άλλες χώρες.
Η CDU πρότεινε επίσης να συναφθούν διμερείς συμφωνίες για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για να τους δοθεί άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Οι θέσεις του Seehofer μοιάζουν να έχουν μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη: δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατέγραψε ότι το 86% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άμεσης απέλασης των μεταναστών οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης