Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης στη Βουλή: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική συγκυρία για να λύσουμε το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ

Σταθάκης στη Βουλή: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική συγκυρία για να λύσουμε το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ
Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τον όρο Μακεδονία από την ονομασία της ΠΓΔΜ
Για μια μοναδικά θετική συγκυρία την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Μετά από μια μακροσκελή ιστορική ανάλυση του ζητήματος της προέλευσης της γλώσσας των Σκοπίων ο κ Σταθάκης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια αντιπαράθεσης μεταξύ ων δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας είναι η πρώτη φορά που συγκλίνουν δύο βασικές συγκυρίες που επιτρέπουν την επίλυση του θέματος.
Πρώτον ότι σήμερα η ΠΓΔΜ απαλλάχθηκε από την εθνικιστική ηγεσία που για δεκαετίες είχε και δεύτερον ότι η ΕΕ άνοιξε για πρώτη φορά το δρόμο για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Βαλκανικού χώρου.
Όπως είπε «η Ελλάδα σωστά έβαλε 3 θέματα για το ονοματολογικό. Το ζήτημα των μειονοτήτων, τη γλώσσα και τη σύνθετη ονομασία καθώς δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τον όρο Μακεδονία από την ονομασία της ΠΓΔΜ».
και κατέληξε λέγοντας ότι «παρότι τα τελευταία 25 χρόνια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με σωστές διαπραγματευτικές θέσεις, προσπάθησαν να επιλύσουν το ζήτημα δεν τα κατάφεραν γιατί σκόνταφταν στα «γνωστά» εμπόδια, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη να το επιλύσει γιατί υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης