Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Ο Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Zaev για το "Μακεδονικό"

Foreign Policy: Ο Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Zaev για το
Η συμφωνία εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τους ηγέτες τους «προδότη» 
Την άποψη ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Zoran Zaev αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης» για τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν για το Μακεδονικό υποστηρίζει το Foreigh Policy.
Σε μια μακροσκελή αναφορά στο «Μακεδονικό» το οποίο όπως υπογραμμίζει πως ξεπάγωσε μετά από δεκαετίες, το FP σχολιάζει ότι «οι δύο ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αξίζουν Νόμπελ Ειρήνης. Δεν θα συναντηθούν στην Σιγκαπούρη (σ.σ όπως οι Trump - Kim) αλλά στις Πρέσπες, σε μια λίμνη στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας , ΠΓΔΜ και Αλβανίας".
Αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία της Κυριακής (17/6) δεν δεσμεύει απόλυτα τα δύο κράτη, το δημοσιευμα υπογραμμίζει ότι «δημιουργεί ένα μοντέλο μέσα στο οποίο θα σταματήσουν οι συγκρούσεις σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ που οδηγούν σε σύγκρουση όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το FP εμπλέκει τη Ρωσία και τους λαϊκιστές της στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που θα δώσει το δικαίωμα στην ΠΓΔΜ για ένταξή της) και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια.
Η συμφωνία εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη τους χαρακτηρίζοντας τον «προδότη».
Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι σημαντικό τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Zaev όχι μόνο να δεχθούν την υποστήριξη, αλλά και την παγκόσμια αναγνώριση.
Το δημοσίευμα κάνει ιστορικές αναδρομές για την γενικότερη κατάσταση στα βαλκάνια και τη θέση των χωρών σε αυτή την περιοχή λέγοντας ότι «η σταθερότητα της πΓΔΜ έχει δοκιμαστεί στο εσωτερικό από μια αλβανική μειονότητα, η οποία, επιθυμεί να αποσχιστεί και να ενταχθεί στην Αλβανία|.
και συμπληρώνει ότι «εκτός από την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια, οι προσδοκίες της πΓΔΜ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποτραπεί από την Ελλάδα, η οποία άσκησε βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ πριν από μια δεκαετία, και εκμεταλλεύτηκε τη δύναμή της στην ΕΕ για να εμποδίσει την πΓΔΜ να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση. Το ελληνικό εμπάργκο για την ένταξη στην πΓΔΜ έχει προκαλέσει εντάσεις».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρει ότι «η διαμάχη για το όνομα έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθιστά το όραμα του Τσίπρα τόσο ασυνήθιστο.
Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους προκάτοχους του ο Τσίπρας αντιλήφθηκε, πρώτος, το όφελος από την απαλλαγή της Ελλάδας από ένα περιττό βάρος στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις του με μια γειτονική χώρα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης