Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Με την αλλαγή του ονόματος ανοίγει μία νέα εποχή για τη FYROM

Financial Times: Με την αλλαγή του ονόματος ανοίγει μία νέα εποχή για τη FYROM
Τώρα, υπερτονίζει η βρετανική εφημερίδα, με τη συνδρομή της διεθνούς διαμεσολάβησης, ανοίγει μίας νέα εποχή για τη FYROM
Η προσθήκη «Βόρεια» στην ονομασία της «Μακεδονίας», την οποία συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της FYROM, Zoran Zaev, αναπτερώνει τις ελπίδες για τον τερματισμό  μίας βαλκανικής σύγκρουσης, που διαρκεί τρεις δεκαετίες, αναφέρουν οι Financial Times.       
Για 27 χρόνια η Ελλάδα διατηρεί τη FYROM σε ένα γεωπολιτικό κενό αρνούμενη να άρει τις επιφυλάξεις για την ένταξη της FYROM σε οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, λόγω του ονόματος, το οποίο η Αθήνα διατείνεται, πως ανήκει ιστορικά στη βόρεια επαρχία της ελληνικής επικράτειας.  
Τώρα, υπερτονίζει η βρετανική εφημερίδα, με τη συνδρομή της διεθνούς διαμεσολάβησης, ανοίγει μίας νέα εποχή.  
Η συμφωνία, την οποία οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πρόκειται να υπογράψουν σε μια τελετή στα σύνορα Ελλάδας – FYROM  την Κυριακή (17/6/2018), θα  πρέπει να επικυρωθεί και στα δύο κράτη.
«Επιλύουμε μια μακροχρόνια διαφωνία, προκειμένου να φύγει η χώρα μας από την απομόνωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της FYROM Zoran Zaev σε διάγγελμά του ανακοινώνοντας το νέο όνομα της χώρας .
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» επιτρέπει στην Αθήνα να προστατεύσει το αρχαίο της παρελθόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα στα Σκόπια και στα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της FYROM ένα βιώσιμο μέλλον και ανοίγοντας την πόρτα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ο συμβιβασμός φαίνεται να ικανοποιεί την πρωτογενή απαίτηση της Ελλάδας - έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που η γειτονική χώρα θα  πρέπει να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – ενώ εξασφαλίζει στη FYROM μια μοναδική ταυτότητα και γλώσσα, μια κρίσιμη απαίτηση των Σκοπίων.
«Ήταν μία Σολομώντεια λύση  που όλοι χρειαζόμασταν», δήλωσε ο Dimitri κάτοικος των Σκοπίων στους Financial Times.
«Δεν εγείρουμε καμία αξίωση στην ελληνική ιστορία ούτως ή άλλως, είμαστε Σλάβοι», είπε, αναφερόμενος σε ένα σημείο της συμφωνίας που διακρίνει τη σλαβική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας από τον ελληνικό πολιτισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον πατέρα του Φίλιππο Β '.
Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.
«Δε δεχόμαστε αλλαγές στο όνομα της ΠΓΔΜ. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Vladimir Kavadarkov, συνταξιούχος δικηγόρος, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ  στα Σκόπια.
«Προδότες!» αναγράφεται σε ένα πανό διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της FYROM.
Για τον Kavadarkov, η συμφωνία αντιπροσωπεύει τον τελευταίο κρίκο μίας αλυσίδας που «καταστρέφει την αυτοπεποίθηση, την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία και την ταυτότητα της ΠΓΔΜ».
Ο Gjorge Ivanov , πρόεδρος της FYROM, απείλησε ότι θα ασκούσε βέτο στη συμφωνία του Zaev, αν και το κοινοβούλιο θα μπορούσε να παρακάμψει την αντίρρησή του.
Η ΠΓΔΜ πρέπει επίσης να προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση στο κοινοβούλιο, όπου ο  Zaev θα πρέπει να δώσει μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα που απαιτούνται για τροποποιήσεις - και να λάβει την  τελική  έγκριση σε εθνικό δημοψήφισμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες για τη συμφωνία ενώ κλήθηκε να την υπερασπιστεί και στο πλαίσιο μίας πρότασης δυσπιστίας.     
Όταν ο Zaev ανέλαβε την εξουσία το 2017, ένας σημαντικός στόχος του ήταν να ξεπεραστεί το πολυετές βέτο της Ελλάδας και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στην ΕΕ.
Η κυβέρνησή του ελπίζει ότι εάν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προχωρήσουν γρήγορα τις ενταξιακές συνομιλίες αυτό θα τον βοηθήσει να κερδίσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος.
«Ενώ αυτή είναι μια ευκαιρία για την ΠΓΔΜ είναι επίσης μια ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δείξουν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πρόοδο και ανάπτυξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Radmila Sekerinska, υπουργός Άμυνας της χώρας.
Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα καταστήσει τη «Μακεδονία» την πρώτη χώρα στην περιοχή χωρίς διαμάχη με τους γείτονές της.
Ο Zaev υιοθέτησε μια ριζικά διαφορετική στάση σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Nicola Gruevski που ηγείτο της χώρας για μια δεκαετία μέχρι το 2016.
Αφού η Ελλάδα μπλόκαρε την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ o Gruevski προχώρησε σε μία εκστρατεία τοποθέτησης αγαλμάτων και ονοματοδοσίας σε δρόμους και πλατείες, που παρέπεμπαν στην αρχαία μακεδονική ιστορία. 
Χωρίς το «καρότο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο Gruevski εισήγαγε τη χώρα σε μία κατάσταση απομόνωσης ενώ η πολιτική του αυτή, που χαρακτηρίστηκε έως και γελοία, δεν παρήγαγε αποτελέσματα.   
Η FYROM, η οποία απέφυγε τον εμφύλιο πόλεμο το 2001 μετά την απαίτηση για την παραχώρηση  μεγαλύτερων δικαιωμάτων στους αλβανόφωνους παραμένει βαθιά πολωμένη.
Η υπόσχεση του Zaev για την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στους Αλβανόφωνους έχει προκαλέσει την μήνι των εθνικιστών της FYROM.
Ο Ivanov άσκησε βέτο σε έναν νόμο για την αύξηση των δικαιωμάτων των Αλβανόφωνων.
Ο Nikola Poposki, μέλος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι οι διχόνοιες θα διευρυνθούν εάν εγκριθεί η συμφωνία ονόματος - την οποία ονόμασε μια «100-0» νίκη για την Ελλάδα.
Οι Αλβανοί, που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της FYROM, έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανήσυχοι για το θέμα του ονόματος.
«Είναι το ίδιο για εμάς αν είναι η Μακεδονία, η Βόρεια Μακεδονία ή οτιδήποτε άλλο, εφόσον έχουμε δουλειά, μπορεί να ζήσουμε τη ζωή μας και να ζήσουμε χωρίς μίσος», δήλωσε ο Ekrem Neziri, αλβανόφωνος που ζει στην περιοχή των Σκοπίων.
Ο Poposki δήλωσε ότι ο Zaev επιδιώκει μια ονομαστική συμφωνία που απέτρεψε την προσοχή από την αδύναμη οικονομία, η οποία αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Ακόμη άλλοι υποστηρίζουν ότι η άρνηση του συμβιβασμού του προηγουμένου καθεστώτος κράτησε πάρα πολύ τη χώρα.
«Είναι γελοίο ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για πράγματα, που συνέβησαν χιλιετίες πριν ενώ τα παιδιά μας λαμβάνουν κακή εκπαίδευση σε άθλια εξοπλισμένα σχολεία, εξαιτίας κάποιου ονόματος», δήλωσε η   Dunja Ivanova, πωλήτρια βιβλίων.
Η υπουργός Άμυνας της FYROM Radmila Sekerinska τόνισε ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας βρίσκεται τώρα στα χέρια της ΕΕ.
«Όσο η ΕΕ είναι αυστηρή αλλά δίκαιη, δεν μας ενοχλεί», σημείωσε.
«Αν όμως η ΕΕ είναι αυστηρή αλλά άδικη, υπονομεύει όχι μόνο την υπόθεση της διεύρυνσης, αλλά υπονομεύει σε κάποιο βαθμό τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Αν οι άνθρωποι βλέπουν ότι παρά τη θαρραλέα ηγεσία δεν αλλάζει τίποτα, και η ΕΕ παραμένει φρούριο, μόνο εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις θα αποκτούν δύναμη », σημείωσε με νόημα.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης