Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρουσία Τσίπρα και Zaev η υπογραφή της συμφωνίας αύριο (17/6) στις Πρέσπες – Κορύφωση των συλλαλητηρίων

Παρουσία Τσίπρα και Zaev η υπογραφή της συμφωνίας αύριο (17/6) στις Πρέσπες – Κορύφωση των συλλαλητηρίων
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, θα ακολουθήσει γεύμα σε έδαφος της FYROM, στο χωριό Οτέσεβο
(upd)Στις Πρέσπες αύριο, Κυριακή 17/6, το πρωί στις 10:30, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εν μέσω εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Ειδικότερα, στο χωριό Ψαράδες, αντιπροσωπείες από Ελλάδα και FYROM θα υπογράψουν σε ειδική τελετή τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Ειδικότερα, εκεί, στο λεγόμενο, τριεθνές, ανάμεσα στην πΓΔΜ, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης, την Αλβανία και την Ελλάδα, θα υπογράψουν τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της FYROM, Nikola Dimitrov, μαζί με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Matthew Nimetz, παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev.
Μάλιστα, για την τελετή έχει στηθεί εξέδρα και πριν την υπογραφή της συμφωνίας θα απευθύνουν χαιρετισμούς τόσο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, όσο και ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Z. Zaev, τον οποίο θα υποδεχτεί νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι στη μαρίνα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζ. Zaev, και ο υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, θα φτάσουν στους Ψαράδες  με σκάφος μέσω της λίμνης, ενώ σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες αυτό το απαγορεύσουν  θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί και κατόιπιν, όλοι μαζί θα περπατήσουν προς την εξέδρα που έχει στηθεί για την διεξαγωγή της ειδικής τελετής υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών.
Στη συνέχεια, μετά την υπογραφή της συμφωνίας που θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, θα ακολουθήσει γεύμα σε έδαφος της FYROM και συγκεκριμένα , στο χωριό Οτέσεβο.
Μάλιστα, στο Οτέσεβο θα μεταβούν μετά την ολοκλήρωση της τελετής υπογραφής, οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη προκειμένου να φτάσουν  στην άλλη όχθη της λίμνης.
Πάντυως,στις Πρέσπες, το φυσικό σύνορο της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Αλβανίας, αναμένεται να καταφθάσουν και υψηλοί προσκεκλημένοι όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini, καθώς και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Johannes Hahn.
Σημειώνεται ότι στην τελετή υπογραφής θα παραστούν επίσης από την ελληνική πλευρά  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης , βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ενώ από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Κορύφωση των διαμαρτυριών κατά της συμφωνίας

Θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της υπογραφής της συμφωνίας της Κυριακή 17/6.
Μάλιστα, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας δίνει ραντεβού αύριο στο Πισοδέρι.
Ειδικότερα, την Κυριακή 17/6 , ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11:00 στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.
«Εν όψει της προαναγγελθείσας υπογραφής της κατάπτυστης συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί όλους τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να μεταβούν την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι για την μετάβαση όσων επιθυμούν να μεταβούν για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, έχουν ναυλωθεί λεωφορεία.
Μάλιστα, αναμένεται στο Πισοδέρι να μεταβούν πολίτες από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης