Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η Αργεντινή ξανά στο ΔΝΤ – Το pesos καταρρέει, η οικονομία υποχωρεί

Business Insider: Η Αργεντινή ξανά στο ΔΝΤ – Το pesos καταρρέει, η οικονομία υποχωρεί
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε το 30% του δανείου διάσωσης των 50 δισεκ. δολαρίων μόλις εγκριθεί η συμφωνία από το ΔΝΤ.
Η Αργεντινή ξανά στο ΔΝΤ και το pesos καταρρέει, η οικονομία υποχωρεί.
Σήμερα το pesos της Αργεντινής έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα 1 δολάριο ισούται με 27,7 pesos.
Τα τελευταία 16 χρόνια, το pesos έχει περάσει πολλές φάσεις βίαιων διολισθήσεων.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη διολίσθηση, πουλούσε ένα δισεκ.  δολάρια ημερησίως αν και δυσεύρετα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Το pesos αντί να σταθεροποιηθεί διολίσθησε πιο γρήγορα.
Η BCRA προχώρησε με τρεις αυξήσεις επιτοκίων, φθάνοντας στο 40%
 Στις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από το ΔΝΤ οικονομική βοήθεια.
 Στις 16 Μαΐου, μετά από μια χαοτική πτώση του pesos, η BCRA κατόρθωσε να αναχρηματοδοτήσει περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε βραχυπρόθεσμο χρέος (Lebacs) με ετήσιο επιτόκιο 40% και το pesos ανέκαμψε.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής BCRA αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 40% ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει καθημερινές δημοπρασίες για να πουλήσει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το pesos.
Με τον πληθωρισμό να έχει αναρριχηθεί στο 25,5% και να φτάνει στο 27% μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, με ένα αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού, με έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με ένα αυξανόμενο κόστος δανεισμού τι άλλο πρέπει να γίνει.
Μέρος του προβλήματος της Αργεντινής είναι ότι Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής BCRA δεν είναι μια κεντρική τράπεζα με τη σύγχρονη έννοια.
Εθνικοποιήθηκε το 1946 και έχει γίνει de-facto τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι διαδοχικές διοικήσεις χρησιμοποίησαν το pesos για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών δαπανών και πολιτικών στόχων. Εάν η BCRA ήταν μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα το pesos δεν θα είχε χάσει το 96,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου σε 16 χρόνια και ο πληθωρισμός δεν θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40%
Ταυτόχρονα φαίνεται να αναθεωρείται η οικονομική ανάπτυξη το 2018 θα είναι κοντά στο 0,4% και όχι το 3% όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε το 30% του δανείου διάσωσης των 50 δισεκ. δολαρίων μόλις εγκριθεί η συμφωνία.
Η Αργεντινή θα προσπαθήσει να δανειστεί ξανά από τις αγορές αλλά ποιος μπορεί να δανείσει την Αργεντινή όταν το ρίσκο είναι τόσο τεράστιο;

Screen Shot 2018 06 15 at 1.10.12 PM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης