Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια

Τσίπρας: Το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια
"Eίστε κ. Μητσοτάκη πολιτικός οπορτουνιστής", είπε ο Α. Τσίπρας
«Το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει την χώρα και ότι είστε κ. Μητσοτάκη πολιτικός οπορτουνιστής», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε «γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αφετηρία της νέας πορείας της χώρας είναι το τέλος του δικού σας πολιτικού αφηγήματος».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βιώνουμε ιστορικές ημέρες, καθώς σε λίγες ημέρες έχουμε μια συνεδρίαση που κλείνει την τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος, προ ημερών είχαμε την κατάληξη σε μια ανοιχτή πληγή στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και πως έχουμε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα για την χώρα, το ένα αυτό που σφραγίζει το πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία στην ανάκαμψη και το άλλο που σφραγίζει το πέρασμα από τη στασιμότητα στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας.
«Από όλα αυτά η ΝΔ έκρινε ότι έπρεπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα δυσκολευεί ο ιστορικός του μέλλοντος να καταλάβει γιατί επέλεξε αυτήν την κίνηση σε μια θετική στιγμή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «ο  κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι είναι αρνητική εξέλιξη που βγαίνουμε στις αγορές και άρα μας πρότεινε ότι είναι καλό να μείνουμε καμιά δεκαριά χρόνια στα μνημόνια».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ΝΔ προκάλεσε πρόταση δυσπιστίας για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία, καθώς πήρε απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ «αρκετές για να χορτάσει κανείς».
Σημείωσε ότι στα Σκόπια λένε οι διάφοροι εθνικιστές ότι η κυβέρνηση τους διχάζει τους Σκοπιανούς «ότι λέτε και εσείς για εμάς», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, Επιλέξατε κ. Μητσοτάκη με την ανεύθυνη στάση σας να ανοίξετε το Κουτί της Πανδώρας».
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε «επιλέγετε  να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικισμού», «αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για προδοσίες, μειοδοσίες», ενώ τον κατηγόρησε για υποκρισία και ότι επιλέγει να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει την τριχοτομημένη παράταξή του.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τη συμφωνία για το Σκοπιανό είπε πως είναι  «μια συμφωνία που κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε μετά το 1995 να έχει στο τραπέζι», καθώς δεν είναι μόνο το erga omnes αλλά και η συνταγματική αλλαγή.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αναμασά στην προσπάθειά της να βρει ψεγάδια ότι η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, μόνο που δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία κάτι τέτοιο, όπως είπε.
Εξήγησε ότι στη συμφωνία διαφυλάσσεται το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για την εθνότητα των γειτόνων μας θέλετε Σκοπιανοί θέλετε Σλαβομακεδόνες, διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια και όταν ταξιδεύουν στη χώρα μας εκείνοι ταξιδεύουν ως Μακεδονες
Στο εξής, πρόσθεσε,  θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δίπλα στη λέξη Μακεδόνας η φράση πολίτης της Β. Μακεδονίας.
Τόνισε ότι «η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός στη λέξη Μακεδονία αλλά η ιστορία μας», αλλά και ότι «υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός από την αρχαία ελληνική μακεδονική ιστορία και κληρονομιά», ενώ οι γείτονές μας  δεσμεύονται να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεία, τα επίσημα κείμενα και τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορά στην αρχαία Μακεδονία, και υποχρεούνται οι γείτονες μας εντός έξι μηνών, σε όποιον δημόσιο χώρο έχουν αναρτήσει το σύμβολο της αρχαίας Βεργίνας, να το αποκαθηλώσουν.
Συμπλήρωσε ότι απαλείφεται κάθε αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα τους για μακεδονικές μειονότητες, η Μακεδονική γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική.
"Το πρόβλημα σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι και καλή", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό που δεν θέλουν είναι ένα, ότι αυτη η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί που οι υπολοιπες κυβερνήσεις απέτυχαν.
Μίλησε για θράσος αυτών που δεν θέλουν να δεχτούν την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, μίλησε για υποκρισία του Α.Σαμαρά και συνέχισε λέγοντας "όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν τα Σκόπια, τι κάνατε; Ο Κων/νος Μητσοτάκης επιχείρησε να βρει μια λύση, ο Σαμαράς τι έκανε; Έριξε την κυβέρνηση, ότι  και εσείς κ. Μητσοτάκη που επιχειρείτε με την πρόταση μομφής να ρίξετε τη κυβέρνηση".
Υπενθύμισε ότι ο  Σαμαράς το 1992 συναντήθηκε με τον Πινέιρο τότε ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας και το  πακέτο Πινέιρο περιλάμβανε την αλλαγή συντάγματος της χώρας, ο Σαμαράς απέρριψε το όνομα Νεα Μακεδονία και καλωσόρισε τις υπόλοιπες προτάσεις, όμως ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα.
Όπως είπε, «ο  Σαμαράς έκανε τον αδιάλλακτο για να πουλήσει πατριωτισμό» και «έχτισε πολιτική καριέρα».
Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία που έχουμε μπροστά είναι η καλύτερη που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και κλείνοντας είπε "έχω πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι  να αποδεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μας, αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη, διότι πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να κάνουμε ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ".
Όπως είπε , "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κόμπαρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων" και κάλεσε τα κόμματα να απορρίψουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για να πάμε μπροστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης