Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό - Δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά

Θεοχαρόπουλος: Η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό - Δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά
"Η FYROM μένει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε", τόνισε ο Θ. Θεοχαρόπουλος
«H συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ.
«Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης.
Η υλοποίηση της συμφωνίας πλέον δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
 Η FYROM μένει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε», πρόσθεσε.
Εμείς, έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι θέλουμε βιώσιμη λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».
Σημείωσε ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στην εθνική γραμμή και  προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού, αν και υπάρχουν και ορισμένα προβληματικά σημεία, όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, αλλά και άλλα θέματα όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι διαχρονικά ο ευρύτερος πολιτικός μας χώρος επιχείρησε την επίλυση του προβλήματος, πρόβλημα που συντήρησε και επέτεινε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φρόντισε να ενεργήσει μονομερώς με ελάχιστη πληροφόρηση προς τα κόμματα και τους πολίτες χωρίς την απαραίτητη εθνική συνεννόηση και επιχειρώντας να αξιοποιήσει ένα εθνικό ζήτημα με μικροκομματική στόχευση».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση και σήμερα συνεχίζει να επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες δηλώσεις των ΑΝΕΛ και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στη συμμαχία της με ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της.
Οι δε πανηγυρισμοί του κ. Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων»
Ακόμη, κατηγόρησες τη ΝΔ ότι  δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής, αλλά «υποκύπτει όλο και περισσότερο σε εθνικιστικές φωνές και πιέσεις και υποχωρεί απέναντι στον λαϊκισμό και στην ψηφοθηρία επιχειρώντας να κερδοσκοπήσει εκλογικά».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κρατά σήμερα αυτή τη στάση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό εθνικό θέμα», προσθέτοντας πως «η δική μας θέση παραμένει σταθερή.
Επιδιώκουμε σταθερά μία κοινά αποδεκτή λύση και όχι τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου.
Η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία.
Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός».
«Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ότι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση.
Αυτή τη φορά η ψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με την εκ των προτέρων δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία.
Η ΔΗΜΑΡ θα μείνει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις και τις πολιτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας,  ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «μπορεί μια μικρή σπίθα να ανάψει μια μεγάλη φωτιά, καθώς η Τουρκία του Ερντογάν έχει διαταράξει τις σχέσεις της τόσο με την Ευρώπη όσο και με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και βρίσκεται ταυτόχρονα σε αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή της στη Συρία».
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής χωρίς διαμόρφωση εθνικής γραμμής, «απαιτείται εγρήγορση, ψυχραιμία και όχι εν θερμώ αντιδράσεις.
Γιατί εμείς επιδιώκουμε ειρηνικές λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
Να απομονωθούν εδώ και τώρα οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές, σε Ελλάδα και Τουρκία».
Για το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής», αλλά και πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη.
Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία.
 Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών».
Τέλος, ανέφερε ότι «το παραμύθι της “καθαρής εξόδου από την κρίση” θα έχει ονοματεπώνυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και το “προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και το “παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”.
Το πολυνομοσχέδιο, γνωστό και ως μεσοπρόθεσμο, που πρόσφατα υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι καθαρή έξοδος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει την ανάκαμψη της χώρας με τις υπογραφές της, με τις ασκούμενες πολιτικές της που βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης