Ο Τσίπρας στη Die Welt: Eλάφρυνση του χρέους για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές

Ο Τσίπρας στη Die Welt: Eλάφρυνση του χρέους για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές
«Αναμένουμε ότι τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας από το προηγούμενο έτος θα υλοποιηθούν» δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός - Αίσθηση προκαλούν τα λεγόμενά του για το δημοψήφισμα του 2015
Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην οποία αξιολογεί διαφορετικά το δημοψήφισμα του 2015.
«Αναμένουμε ότι τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας από το προηγούμενο έτος θα υλοποιηθούν» δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αυτά περιλαμβάνουν την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο σταθεροί στα δικά μας πόδια και να βρούμε μόνιμη πρόσβαση στις αγορές», σημειώνει.
«Επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά.
Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως ορόσημο για την Ελλάδα την 21η Αυγούστου.
«Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες κάναμε μεγάλες θυσίες από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Το τέλος αυτής της φάσης θα ενισχύσει την ψυχή του λαού μας.
Φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας.
Ο ΟΟΣΑ μάλιστα μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά».
 Ο κ. Τσίπρας αφού τονίζει ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ», σημειώνει:
«Εμείς φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι.
Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας.»
Ο πρωθυπουργός παραδέχεται πάντως ότι «η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή», αλλά υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικότερο να παρατηρούμε την αλλαγή και τον ρυθμό της αλλαγής, και όχι τους απόλυτους αριθμούς. Το 2013 το ποσοστό της ανεργίας ήταν πάνω από 27%.
Η μείωση είναι εντυπωσιακή, όπως και η μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων.
Αυτές οι αλλαγές είναι πολύ θετικά μηνύματα για ανάκαμψη της χώρας.Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είμαστε εν τω μεταξύ σε θέση να καταλάβουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι ορθές για μας.
Ίσως μερικές φορές να το ξέρουμε κιόλας αυτό καλύτερα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010».
 Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό που υπάρχει στη Γερμανική βουλή για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός σημειώνει:
«Οι Γερμανοί βουλευτές δικαίως είναι προβληματισμένοι. Αλλά θα τους έλεγα: Είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ευρωπαϊκό καράβι.
Μια επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, συνεπώς και της Γερμανίας.
Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες, και η Γερμανία με τη βοήθειά της επίσης.
Μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους θα διασφάλιζε αυτήν την επιτυχία, χωρίς να ενοχλήσει άλλους επιβάτες».
 Αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει το ΔΝΤ μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τονίζει:
«Αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το ΔΝΤ.
Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας.
H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους – για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο».

Για το δημοψήφισμα

Διαφορετικά αξιολογεί τρία χρόνια μετά ο πρωθυπουργός το δημοψήφισμα του 2015.
«Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα.
Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας.
Δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ.
Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου.
Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα.
Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές», σημειώνει ο πρωθυπουργός.
bankingnews.gr

BREAKING NEWS