Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tagesschau (TV): Άδηλο το μέλλον της συμφωνίας του Τσίπρα με τον Zaev, λόγω αντιδράσεων

Tagesschau (TV): Άδηλο το μέλλον της συμφωνίας του Τσίπρα με τον Zaev, λόγω αντιδράσεων
«Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία» σημειώνει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης
Άδηλο είναι το μέλλον της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το όνομα της FYROM, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de).
«Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία με την οποία διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα ’’Μακεδονία’’», σημειώνει αλλά προσθέτει με νόημα:
«Είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος.
Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία.
Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει.
Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Βάσει της συμφωνίας, αναφέρει η γερμανική τηλεόραση, η Αθήνα δεν θα μπλοκάρει πλέον την πορεία της FYROM προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μετά την αλλαγή του ονόματος.
«Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών τονίζουν ότι, αυτή η συμφωνία αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τέτοιες διαφορές.
Το εάν η συμφωνία επιβιώσει από τα κοινοβουλευτικά εμπόδια και το δημοψήφισμα παραμένει ανοικτό.
Η αντιπολίτευση της FYROM και ο πρόεδρός της Gjorge Ivanov είναι αντίθετοι με τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί ο Zaev με τον Τσίπρα ενώ η διαμάχη  χρονολογείται από το 1991, όταν η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία διακήρυξε την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία.
Από την ελληνική πλευρά, το όνομα Μακεδονία είναι μέρος της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς.
Πολλοί Έλληνες ανησυχούν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές αξιώσεις και για το λόγο αυτό ήγειραν εμπόδια στην ένταξη της FYROM στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής τηλεόρασης.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης