Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: «Ναρκοπέδιο» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η γερμανική Βουλή

tags :
Die Welt: «Ναρκοπέδιο» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η γερμανική Βουλή
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη (21/6/2018) θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι παράμετροι της πολιτικής μετά τα προγράμματα διάσωσης
Μετά από οκτώ χρόνια, τρία προγράμματα λιτότητας και περίπου 320  δισεκατομμύρια ευρώ σε παροχή βοήθειας, η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν το τέλος της επίσημης πολιτικής διάσωσης των Αθηνών, σημειώνει η Die Welt, που εστιάζει στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αν και περιορισμένες σε σχέση με άλλες περιόδους.  
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη (21/6/2018) θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι παράμετροι της πολιτικής μετά τα προγράμματα διάσωσης.
«Αναμένουμε ότι θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους του ευρώ από το προηγούμενο έτος», δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ίδια εφημερίδα.
«Αυτά περιλαμβάνουν την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο σταθεροί από μόνες τους και να βρούμε μόνιμη πρόσβαση στις αγορές», προσθέτει.
Την ίδια ώρα οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πλησιάζουν στο τέλος τους, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, που προέρχεται από το SPD.
«Οι διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων πλησιάζουν στο τέλος τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Είναι ήδη εμφανές ότι, εκτός από τις μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής για τα περίπου 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα θα λάβει επίσης μία πρόσθετη ρευστότητα.
Πρόκειται για ένα ποσό, που ανέρχεται περίπου στα 15 δισ. ευρώ, προκειμένου  οι αγορές να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της Ελλάδας.
Πάντως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό εντοπίζεται στη Γερμανία, όπου παρατηρούνται κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού για το προσφυγικό και κυρίως μεταξύ των αδελφών κομμάτων CDU και CSU.
Η Αθήνα δεν πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτής της διαμάχης ωστόσο, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να εγκριθεί απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής, σύμφωνα με τους κύκλους της γερμανικής Βουλής, αλλά από την ολομέλεια του σώματος.
Ήδη κατά την ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι του 2015, αυτό δεν ήταν εύκολο για την  καγκελάριο και στη συνέχεια για τον τότε υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Την εποχή εκείνη, 63 μέλη των Χριστιανοδημοκρατών καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας ενώ άλλοι απείχαν.
Σήμερα στην αντιπαράθεση μεταξύ  CSU και  CDU, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα - ειδικά καθώς υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές και στα δύο μέρη.
Επομένως, στην χριστιανοδημοκρατική ένωση  καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχει «κούρεμα» χρέους.
«Αυτό δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε νομικά επιτρεπτό», αναφέρουν κύκλοι της.
 Ωστόσο, είναι έτοιμη να στραφεί και σε μία άλλη βοήθεια: τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πρόγραμμα που λήγει.
Με την πάροδο των ετών, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λιτότητας στην Ένωση θεωρήθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδοτική ενίσχυση.
Πάντως αντιρρήσεις δεν υπάρχουν μόνο στους Χριστιανοδημοκράτες.  
Ακόμη και οι φιλελεύθεροι αν και όχι με την ίδια ένταση, εκφράζουν αντιρρήσεις.
«Η Ελλάδα λαμβάνει ήδη οικονομική υποστήριξη για τους μακροχρόνιους όρους των προγραμμάτων διάσωσης δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος Michael Theurer.
«Είναι πιθανό να παραταθούν ακόμα περισσότερο οι περίοδοι πίστωσης». Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτό θα ήταν η χώρα να εντείνει ξανά τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.
Πιο έντονη είναι η κριτική από τηο  AfD, που προειδοποεί με καταψήφιση οποιαδήποτε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους, που θα πρέπει να περάσει από τηξ Bundestag.
«Δεν γνώριζα ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους του περασμένου έτους, στην οποία βασίζεται ο κ. Τσίπρας, έγκειται στη Bundestag», δήλωσε ο οικονομικός εμπειρογνώμονας της AFD Peter Boehringer.
«Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτή με το αίτημά του.  Βλέπουμε αυτό το αίτημα ως de facto ακύρωση του χρέους και ως εκ τούτου ως παραβίαση της ρήτρας για τη διάσωση μίας χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης