Οι τράπεζες θέλουν να λήξει το μετοχικό θρίλερ στον Ελλάκτωρα – Θεωρούν εκσυγχρονιστική την πρόταση Καλλιτσάντση

Οι τράπεζες θέλουν να λήξει το μετοχικό θρίλερ στον Ελλάκτωρα – Θεωρούν εκσυγχρονιστική την πρόταση Καλλιτσάντση
Η εταιρία Ελλάκτωρας με δανειακό άνοιγμα 1,35 δισεκ. ευρώ και 630 εκατ κεφάλαια αποτελεί πόλο ανησυχίας.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση.
Η εταιρία Ελλάκτωρας με δανειακό άνοιγμα 1,35 δισεκ. ευρώ - δάνεια και εγγυητικές - και 630 εκατ κεφάλαια αποτελεί πόλο ανησυχίας.
Οι τραπεζίτες δεν κρύβονται ανησυχούν για το μεγάλο δανειακό άνοιγμα καθώς εάν η εταιρία παραμείνει ακέφαλη….ο κίνδυνος να χτυπήσει η κρίση στα δάνεια είναι μεγάλη.
Μπορεί τα δάνεια να εξυπηρετούνται αλλά η πραγματικότητα είναι ότι λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βασικών μετόχων ο εταιρικός κίνδυνος έχει αυξηθεί.
Το bankingnews ρώτησε τις τράπεζες για την άποψη τους στα τεκταινόμενα στον Ελλάκτωρα.
Όλοι μηδενός εξαιρουμένου ανέφεραν ότι όσα διαδραματίζονται μετοχικά είναι λάθος, δεν μπορεί να διοικηθεί μια εταιρία με τους βασικούς μετόχους σε καθεστώς χάους.
Σε ερώτηση που θέσαμε πως αποτιμούν την πρόταση Καλλιτσάντση η απάντηση που λάβαμε από κορυφαία στελέχη 3 από τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι η εξής «είναι σίγουρα εκσυγχρονιστική, ωστόσο πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εταιρία θα εξυγιανθεί, θα επανέλθει σε βιώσιμη κερδοφορία και θα μειώσει κατά τουλάχιστον 400 με 500 εκατ τον δανεισμό της».
Ένας εκ των τραπεζιτών υποστηρίζει ότι «γνωρίζω και τις δύο πλευρές, έχουν κάνει λάθη εκατέρωθεν αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, χρειάζεται μια ρηξικέλευθη αλλαγή»
Πως σχολιάζουν την παρουσία του Γιώργου Προβόπουλου;
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία Προβόπουλου δίνει κύρος και διασφαλίζει ότι οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν».
Πάντως όλοι οι τραπεζίτες υπερτονίζουν ότι η μάχη ελέγχου στον Ελλάκτωρα θα κριθεί μεταξύ των ξένων επενδυτών που ελέγχουν αξιόλογα ποσοστά.
Στις 29 Ιουνίου στην Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα - εάν τελικώς πραγματοποιηθεί και δεν αναβληθεί μάλλον θα αναβληθεί - θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές μετοχικές ισορροπίες.
Στο διοικητικό συμβούλιο στις 15/6 τυπικά εξελέγησαν Κούτρας και Μπόμπολας στις θέσεις Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ωστόσο το ΔΣ δεν έχει ουσιώδη αρμοδιότητα ενόψει Γενικής Συνέλευσης.
Η πλευρά της οικογένειας Καλλιτσάντση με 11,83% και πιθανόν την Amber 5,48% συν της διεισδυτικότητας που εμφανίζει η τελευταία πρόταση τους για αλλαγή του διοικητικού σχήματος σε ξένους μετόχους θα μπορούσαν να φθάσουν στο 26% με 28%.
Η πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα ελέγχουν το 20,57% - 15% ο Μπόμπολας και 5,57% ο Κούτρας – θα μπορούσε να φθάσει επίσης στο 26% με 28%.
Ωστόσο η μάχη θα κριθεί με τους ξένους επενδυτές δηλαδή ποιοι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τουλάχιστον 15-18% των ξένων μετόχων.
Η πλευρά Καλιτσάντση χρησιμοποιεί ως ισχυρό χαρτί τον Γιώργο Προβόπουλο τον κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη και κεντρικό τραπεζίτη καθώς λόγω του κύρους αφενός θα στείλει μήνυμα προς τις τράπεζες ότι τα δάνεια δεν κινδυνεύουν αφετέρου στους ξένους επενδυτές ότι η εξυγίανση και αναδιάρθρωση θα προχωρήσει.
Η πλευρά Μπόμπολα - Κούτρα επίσης θα προσπαθήσει να προσελκύσει ξένους επενδυτές....

Τι ανέφερε το bankingnews από τις 14 Ιουνίου 2018

Μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση – πρόταση παρουσιάζει το  bankingnews που προέρχεται από κορυφαίο αμερικανικό επενδυτικό οίκο με μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα για την εταιρία Ελλάκτωρα και την σύγκρουση μετόχων.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρα που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου αντί 16 Ιουνίου δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα καθώς οι αποφάσεις θα κριθούν στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις καθώς πιθανότερο είναι η επικείμενη Γενική Συνέλευση να αναβληθεί με ορίζοντα μέσα Ιουλίου.
Στο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβαν προσωρινά την διοίκηση οι Κούτρας και Μπόμπολας μέχρι την Γενική Συνέλευση 29 Ιουνίου 2018.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος – που παρουσίασε την πρόταση υπό τον όρο να μην αποκαλύψουμε την ταυτότητα του – λαμβάνει τις εξής παραμέτρους.
(Το bankingnews δεν γνωρίζει εάν ο επενδυτικός οίκος είναι ήδη σύμβουλος σε ένα εκ των δύο μετόχων ή λειτουργεί για λογαριασμό ξένου μετόχου).
1)Η πλευρά της οικογένειας Καλλιτσάντση με 11,83% και πιθανόν την Amber 5,48% συν της διεισδυτικότητας που εμφανίζει η τελευταία πρόταση τους για αλλαγή του διοικητικού σχήματος σε ξένους μετόχους θα μπορούσαν να φθάσουν στο 26% με 28%.
2)Η πλευρά Μπόμπολα και Κούτρα ελέγχουν το 20,57% - 15% ο Μπόμπολας και 5,57% ο Κούτρας – θα μπορούσε να φθάσει επίσης στο 26% με 28%.
3)Στην Γενική Συνέλευση – που ίσως αναβληθεί – μάλλον οι αποφάσεις θα παρθούν στην πρώτη επαναληπτική μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες μετόχων έχουν σχετικά ίδια ποσοστά μαζί με τις φίλιες δυνάμεις.
4)Πολύ σημαντικό στοιχείο ότι οι πρωτοβουλίες Καλλιτσάντση μπορεί να φαίνονται επιθετικές αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η αδράνεια της πλευράς Μπόμπολα.
5)Ο Ελλάκτωρας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο αλλά με συγκρούσεις μετόχων που δημιουργούν αυξημένο επιχειρηματικό stress αλλά από την άλλη θα πρέπει να αξιολογηθεί η απόδοση του ομίλου και οι δανειακές υποχρεώσεις.
6)Η βασική πρόταση ως προς την μετοχή διαφορά είναι ότι μια από τις δύο ομάδες μετόχων πρέπει να αποχωρήσει έχοντας πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια μπορεί να φθάσουμε στο σημείο η κάθε πλευρά να προτείνει τον δικό της στρατηγικό επενδυτή και όλη η διαδικασία να βαλτώσει.
7)Η πώληση περιουσιακών στοιχείων έχει ενδιαφέρον αλλά το βασικό ζήτημα είναι τι πρέπει να πουληθεί.
Η Αττική Οδός και η ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι τα δύο πιο ισχυρά περιουσιακά στοιχεία και μαζί με την κατασκευαστική δραστηριότητα αποτελούν τους πυλώνες του Ελλάκτωρα.
Όμως οι επιδόσεις της εταιρίας είναι ακραία φτωχές έως απογοητευτικές.
Με 1,3 δισεκ. δάνεια και εγγυητικές ο Ελλάκτωρας έχει όλες τις υποχρεώσεις του εξυπηρετούμενες – ενήμερες αλλά το όλο project πρέπει ριζικά να αλλάξει.
Μείωση κατά 35% με 40% του δανεισμού θα αποδειχθεί μονόδρομος.
Με βάση την πρόταση Καλλιτσάντση προτείνεται ο Προβόπουλος Πρόεδρος της εταιρίας ως ένδειξη ασφάλειας και διασφάλισης των τραπεζών από την διαδικασία εξυγίανσης και ανάκαμψης.
Προφανώς και έχει συμβολικό και σημειολογικό ρόλο η παρουσία Προβόπουλου.
Όμως εδώ δεν είναι μόνο ζήτημα τα πρόσωπα αλλά το γεγονός ότι η εταιρία αποτιμάται 0,44 P/BV και η απόδοση των κεφαλαίων είναι εντυπωσιακά αποκαρδιωτική.
Η εταιρία με τέτοιας κλίμακας δανεισμό και τέτοια τελικά αποτελέσματα δεν θα πάει μακριά.
8)Χρειάζονται πωλήσεις θυγατρικών νομοτελειακά θα αποδειχθεί μονόδρομος.
Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν πρέπει να πουληθεί ένα υγιές περιουσιακό στοιχείο π.χ. ένα αξιόλογο ποσοστό της Αττικής Οδού ή η ΕΛΤΕΧ Άνεμος.
Κάθε πώληση έχει πλεονέκτημα και μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να σταθμιστούν, ωστόσο οι πωλήσεις θυγατρικών δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν με το ποια πλευρά θα κυριαρχήσει άρα ποια θυγατρική θα προστατεύσει ή πουλήσει.
9)Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί το καθεστώς αβεβαιότητας και η άνοδος της μετοχής είναι καλό σημάδι μεν αλλά δεν είναι στοιχείο που θα διαμορφώσει την στρατηγική.
Ο Ελλάκτωρας μπορεί να αξίζει διπλάσια τιμή αλλά για να δικαιολογήσει διπλάσια τιμή απαιτούνται ενέργειες που θα αποδεικνύουν την αξία.
Τα 327 εκατ αποτίμησης δείχνουν ποια είναι η τρέχουσα αξία.
10) Το αμερικανικό fund Fortress φαίνεται ότι έχει εκδηλώσει πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για τον Ελλάκτωρα και μάλιστα έχει καταθέσει πρόταση η οποία είναι ένας συνδυασμός αντίστοιχου μοντέλου της Fortress με την Attica Συμμετοχών.
Η πρόταση του Fortress αποτελεί μία αξιόλογη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον του Ελλάκτωρα ωστόσο είναι ασαφές τι στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες καθώς περιλαμβάνει γενναία αναδιάρθρωση δανείων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS