Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mετά τη γενική συνέλευση 29/6 η κρίσιμη συνεδρίαση της Fosun για τη Follie - Το σχέδιο για σύσταση holding ειδικού σκοπού

tags :
Mετά τη γενική συνέλευση 29/6 η κρίσιμη συνεδρίαση της Fosun για τη Follie - Το σχέδιο για σύσταση holding ειδικού σκοπού
Tο αν α δεχτεί η όχι να εξαγοράσει την εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν οι κινέζικες δραστηριότητες θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την αξία αυτών
Στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου - μετά την κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie στις 29 Ιουνίου - θα συνεδριάσει η κινεζική Fosun προκειμένου να εξετάσει τη στρατηγική της στην εταιρεία.
Αν και το ποιο πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου που έχει ξεκινήσει στη Folli Follie προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική της οικονομική κατάσταση της εισηγμένης κυρίως στην ασιατική αγορά, εντούτοις δεν αποκλείεται να προταθεί η δημιουργία holding εταιρείας.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να τεθεί επί τάπητος η δημιουργία holding η οποία θα έχει δύο εταιρείες, οι οποίες θα προέλθουν από το σπάσιμο της Folli Follie, για τις δραστηριότητες στην ελληνική αγορά η μία και για τις δραστηριότητες στην ασιατική αγορά, η άλλη.
Tο αν α δεχτεί η όχι να εξαγοράσει την εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν οι κινέζικες δραστηριότητες θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την αξία αυτών.
Οι εξελίξεις πάντως στη Folli Follie έχουν δυσαρεστήσει τα στελέχη του κινέζικου Ομίλου, ο οποίος φάινεται να προχωρά σε επενεξέταση της στρατηγικής του στην ελληνική αγορά. Και αυτό γιατί παρά τη στήριξη που παρείχε στον όμιλο Folli Follie τελικώς οι εξελίξεις αλλά και οι χειρισμοί γύρω από το ζήτημα την έχουν αφήσει εκτεθειμένη προς τους μετόχους της.
Για το λόγο αυτό άλλωστε επέλεξε να μην καταθέση προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Απογοητευμένα όμως φέρονται τα στελέχη του κινεζικού Ομίλου και από τις εξελίξεις στο Ελληνικό, καθώς αν και συμμετέχει εδώ και 4 χρόνια στο επενδυτικό σχήμα, το project δεν έχει ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι μαζί με την Lamda, η Fosun είναι εκ των βασικών επενδυτών του σχήματος μαζί με την Al Madar.
Παράλληλα η Fosun συμμετέχει στην διαδικασία εξαγοράς της Επενδυτικής Τράπεζας με την μη δεσμευτική της πρόταση να κινείται οριακά χαμηλότερα του 1 φορά το book λίγο κάτω από 80-81 εκατ ευρώ.
Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει ενδιαφέρον και εάν προχωρήσει στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικής προσφοράς.
Να σημειωθεί ότι 7 ή 8 συμμετείχαν σε σύνολο 13 στην υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς με τις σημαντικότερες προσφορές να έχουν υποβάλλει Fosun, Βαρδινογιάννης, Blackstone κ.α..
Η Praxia Bank συμμετείχε στην διαδικασία με 45 εκατ.

Πού οδηγεί ο διαχειριστικός έλεγχος στη Folli Follie

Συνεχίζεται το πολύκροτο σίριαλ της υπόθεσης της Folli Follie, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει από δικαστικές αρχές να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην εταιρία Folli Follie.
Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Ποταμίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Ομίλου και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη θέση, ενώ από την άλλη πλευρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με μια πολύ σκληρής της ανακοίνωση τονίζει ότι ζητά από δικαστικές αρχές να διατάξει έκτακτο έλεγχο στην Folli Follie.Σύμφωνα με το νόμο, μετά την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το δικαστήριο θα αναθέσει τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή που είναι εγγεγραμμένος σε ειδικό μητρώο. Στη βάση αυτή το δικαστήριο μπορεί να τάξει προθεσμία για τη διενέργεια του ελέγχου.
Εν συνεχεία οι ελεγκτές οφείλουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να περατώσουν το έργο που τους ανατέθηκε και να υποβάλουν το πόρισμά τους στην ελεγχόμενη εταιρεία, στην αρμόδια Εποπτεύουσα Αρχή και στο πρόσωπο που ζήτησε τον έλεγχο.
Εάν οι ελεγκτές διαπιστώνουν παραβάσεις που τιμωρούνται ποινικά, οφείλουν να υποβάλουν την έκθεσή τους και στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός

Στο τελικό στάδιο πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με το αίτημα της συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie προς διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων των επενδυτών βρίσκεται η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών. Ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 400 μέτοχοι, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από αλλοδαπά δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν διεθνή fund με θέση στην μετοχή.

Στο στόχαστρο τα διαθέσιμα και άλλων εισηγμένων

Ελέγχους ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που παρουσιάζουν ορισμένες εισηγμένες είναι και εξετάζει να προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την υπόθεση με τη Folli Follie.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει αλλαγές στα κριτήρια των ετήσιων ελέγχων των εισηγμένων, ώστε κάποια στοιχεία να ελέγχονται συχνότερα και να μην περιορίζεται στους τυχαίους ενδεικτικούς ελέγχους.
Παράλληλα η Επιτροπή σκοπεύει να πιέσει τις ελληνικές εισηγμένες να αυξήσουν τη διαφάνεια, να ενισχύσουν την εταιρική διακυβέρνηση και να παρέχουν περισσότερα στοιχεία στους επενδυτές.
Mε βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2017 ψηλά στη λίστα των εταιρειών με τα μεγαλύτερα διαθέσιμα βρίσκονται ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Coca Cola, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Ελλάκτωρ αλλά και η Ιntralot.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης