Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ξύλο στο Πισοδέρι και γιορτές στους Ψαράδες βάφτισαν «Μακεδόνες» τους «Σκοπιανούς»

tags :
Με ξύλο στο Πισοδέρι και γιορτές στους Ψαράδες βάφτισαν «Μακεδόνες» τους «Σκοπιανούς»
Τι προβλέπει ο οδικός χάρτης και ποια τα επόμενα βήματα για να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών
Τελικά η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό επισφραγίστηκε την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 καθώς οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές έπεσαν στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ψαράδες στη Μεγάλη Πρέσπα.
Εκεί, υπό τη σκιά των εσωτερικών τριγμών στα πολιτικά κόμματα, τα χαμόγελα, η ικανοποίηση και τα παραλειπόμενα περίσσεψαν ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Πισοδέρι, η οργή των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υπογραφή της συμφωνίας, ξεχείλισε.
Βέβαια, αυτό που έκανε εντύπωση, είναι ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, έλεγε και ξανάλεγε «Μακεδόνες» τους συμπατριώτες του.

Από την μια πλευρά των Πρεσπών Τσίπρας και Zaev να μιλούν για ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και "Μακεδόνων"



Ακριβώς δίπλα από τον τόπο της συμφωνίας στο Πισοδέρι χιλιάδες πολιτών διαδήλωναν έως ότου ξέσπασαν βίαια επεισόδια



 Μετά από μια περίοδο περίπου έντεκα μηνών διαπραγμάτευσης, με πολλά μπρος - πίσω κι ενώ λίγες μόλις, ημέρες πριν, οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, δώσουν τα χέρια, όλα έδειχναν ότι το ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, παγώνει, ξαφνικά, σαν να πύκνωσε ο χρόνος και μέσα σε μία εβδομάδα καταιγιστικές εξελίξεις διαδεχόταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, να ανακοινώνουν συμφωνία.
Ακολούθησε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στην Αθήνα και η συζήτησή της στη Βουλή,σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η οποία δεν υπερψηφίστηκε, ωστόσο είχε απώλειες για τη συγκυβέρνηση.
Το μεγάλο βήμα έγινε με τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, σε μια εντυπωσιακή γιορτή, που έμοιαζε με ένα γλέντι γάμου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ακολουθούν όμως πολλά βήματα ακόμη, έως ότου η συμφωνία ολοκληρωθεί εμπράκτως.
Το πρώτο και βασικό βήμα που ακολουθεί άμεσα, το προβλέπει το άρθρο δέκα της συνθήκης και αφορά την αναβάθμιση του γραφείου στα Σκόπια σε πρεσβεία για το οποίο απαιτείται προεδρικό διάταγμα.
Το ίδιο θα συμβεί και από την άλλη πλευρά.
Έτσι, στη Θεσσαλονίκη και στο Μοναστήρι (Μπίτολα), θα δημιουργηθούν αντίστοιχα, προξενείο των Σκοπίων και της Ελλάδας.  
Την επόμενη εβδομάδα, είναι προγραμματισμένο να επικυρωθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία έχει μαζί με το αλβανικό μειονοτικό κόμμα που συγκυβερνά.
Ακολουθεί, σε εννέα ημέρες από σήμερα, το  Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις 25 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Εκεί, μένει να δούμε αν θα αποφασίσουν την χορήγηση ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύεσεων της αποκαλούμενης ως «Βόρειας Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδιαφέρον, στη συνέχεια θα στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα στο τι θα πει η ελληνική πλευρά και αν θα δώσει πρόσκληση στα Σκόπια.
Η άλλη πλευρά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να εκπληρώσει, το φθινόπωρο.
Το ένα είναι το δημοψήφισμα το οποίο έχει εξαγγείλει ο  Ζάεφ και το προβλέπει και η συμφωνία ενώ το δεύτερο αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018.
Και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση ερχόμαστε στην Αθήνα, πλέον το 2019, εκλογική χρονιά για την Ελλάδα εάν κυλήσουν φυσιολογικά τα πράγματα, για να επικυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή.
Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να έχει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, όμως δεν πέρασε ανέφελα, τουλάχιστον, από το εσωτερικό των ελληνικών κομμάτων.
Στην απώλεια του Δημήτρη Καμμένου για τους ΑΝΕΛ προστέθηκε και αυτή της Μανταλένας Παπαδοπούλου μέχρι πρότινος, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος .
Στο Κίνημα Αλλαγής  καταγράφηκαν για άλλη μια φορά οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη καταδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η κοινή τους πορεία στο μέλλον.
Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, απομένει πολύς καιρός έως ότου οι Έλληνες βουλευτές κληθούν να το υπερψηφίσουν στην Βουλή, όμως, είναι σαφές, ότι ως θέμα δεν έχει τελειώσει.
Μόλις έχει ανοίξει.
Και υπάρχει ακόμη, πολύ νερό, στο αυλάκι να κυλήσει.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης