Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Ένεση» ρευστότητας στη ΔΕΗ με 480 εκατ. ευρώ στα ταμεία της από την προπληρωμή λογαριασμών του Δημοσίου για το 2018

tags :
«Ένεση» ρευστότητας στη ΔΕΗ με 480 εκατ. ευρώ στα ταμεία της από την προπληρωμή λογαριασμών του Δημοσίου για το 2018
Υπογράφεται μνημόνιο – συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του οποίου το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζεται από τη ΔΕΗ ως ένας ενιαίος μεγάλος καταναλωτής ρεύματος
Στη διευθέτηση των σχέσεων της με το δημόσιο ως καταναλωτή ρεύματος προχωρεί η ΔΕΗ με την υπογραφή εντός των επομένων ημερών μνημονίου με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα έχει θέση συμβολαίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σ’ αυτούς μάλιστα θα παρέχεται έκπτωση της τάξης του 25 - 26% υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προπληρωμή των λογαριασμών του 2018 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι με την υπογραφή του μνημονίου – συμβολαίου, το οποίο θα προβλέπει ότι το δημόσιο θα αντιμετωπίζεται ως ένας ενιαίος μεγάλος καταναλωτής ρεύματος, η ΔΕΗ θα εισπράξει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ένα ποσό της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ που ανταποκρίνεται στο κόστος του ρεύματος (το σύνολο των χρεώσεων και όχι μόνο της ενέργειας) για το 2018.
Το ποσό αυτό έχει υπολογιστεί με βάση της κατανάλωση του 2017, ενώ έχουν υπολογιστεί οι εκπτώσεις συνέπειας 15% και προπληρωμής 6% (που αφορούν το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ) αλλά και έκπτωση όγκου κατανάλωσης αντίστοιχη με αυτή που παρέχει η ΔΕΗ στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Το σύνολο των εκπτώσεων υπολογίζονται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος για το δημόσιο από περίπου 570 εκατ. ευρώ σε 480 εκατ. ευρώ.

Διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία το 2019

Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη συμφωνία, που σημειωτέον αφορά μόνο του 2018 καθώς το 2019 η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με το δημόσιο με βάση τα νέα κοστολογικά στοιχεία που θα προκύψουν μετά και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της, έχει προηγηθεί η διευθέτηση των οφειλών του δημοσίου προς την επιχείρηση έως το τέλος του 2017.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ εισέπραξε από το Γενικό Λογιστήριο περίπου 65 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών φορέων του δημοσίου, ενώ επιπλέον 35 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν σταδιακά και από τον περασμένο Νοέμβριο από τους ίδιους τους φορείς κλείνοντας έτσι τις εκκρεμότητες του παρελθόντος κάτι το οποίο προβλεπόταν και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία έχει εγκριθεί και σχεδόν από το σύνολο των υπουργείων καθώς αφορά περίπου 1.700 φορείς της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης (υπουργεία, περιφέρειες, νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, δικαστικά μέγαρα και επιλεγμένα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) ,θα δώσει στη ΔΕΗ άμεση ρευστότητα 480 εκατ. ευρώ αν και τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονται σταδιακά στο Γενικό Λογιστήριο όταν γίνονται οι πληρωμές από τους υπόχρεους επιμέρους φορείς.

Μία μονάδα χαμηλότερο το επιτόκιο δανεισμού 

Εν τω μεταξύ, ίσως και σήμερα Δευτέρα (18/6) ανακοινωθούν από τη ΔΕΗ οι όροι αναχρηματοδότησης του κοινοπρακτικού δανείου της επιχείρησης ύψους 1,3 δις ευρώ, από τις πέντε συστημικές τράπεζες.
Έως την περασμένη Παρασκευή η αναχρηματοδότηση είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Τράπεζας Αττικής και της Eurobank, ενώ εκκρεμούσε η έγκριση της Alpha Bank. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο του νέου κοινοπρακτικού δανείου θα είναι της τάξεως του 5,5% έναντι 6,5% που ήταν το μέσο επιτόκιο του προηγούμενου κοινοπρακτικού.          

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης