Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θα ρίξει και πότε την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος; - Μύλος οι ΑΝΕΛ με αποχωρήσεις και αποκαλύψεις μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό

tags :
Θα ρίξει και πότε την κυβέρνηση ο Π. Καμμένος; - Μύλος οι ΑΝΕΛ με αποχωρήσεις και αποκαλύψεις μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό
Οριακή η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου
Η επόμενη ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό βρίσκει τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε πραγματικά δυσχερή θέση.
Το Σάββατο η διαφοροποίηση του Δ. Καμμένου με την υπογραφή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έφερε τη διαγραφή του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Χθες Κυριακή, η αποχώρηση της μέχρι πρότινος εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη τη συμφωνία με το Σκοπιανό, ήταν ένα ακόμα ηχηρό «χτύπημα» κατά των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου.
Σήμερα, Δευτέρα και μετά τα διαδοχικά «σοκ» για τον Π. Καμμένο, ο κ. Δ. Καμμένος υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την περασμένη Πέμπτη είχε αποφασιστεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά προκειμένου να μην υπογραφεί η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «μπήκε στη ζυγαριά με το χρέος, τις συντάξεις και τον ΕΝΦΙΑ».
Με λίγα λόγια ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδωσε το όνομα στα Σκόπια για να πάρει ανταλλάγματα στην οικονομία.
Άμεση ήταν η απάντηση από τον εκπρόσωπο τύπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τουσουνίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως τίποτα από όλα αυτά που είπε ο Δ. Καμμένος δεν ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Η κατάσταση στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ είναι οριακή.
Διότι το πολιτικό προφίλ τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Τσίπρα – Zaev στις Πρέσπες, ακόμα και αν διατρανώνουν ότι μόλις έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα την καταψηφίσουν.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα.
Είναι προφανές πως δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση κατά της κυβέρνησης αφενός μέχρι να έρθει η ώρα εκείνη που και επίσημα πλέον η Ελλάδα θα βγαίνει από το πρόγραμμα και από την επιτροπεία και αφετέρου μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα κληθεί η Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Η στιγμή της κρίσης για τους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση θα έρθει μόνο αν και εφόσον η κυβέρνηση Zaev περάσει όλους τους «σκοπέλους» που έχει μπροστά της (δημοψήφισμα, κύρωση στη Βουλή) και η συμφωνία για το Σκοπιανό έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή,
Κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2018.
Και θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι σε αυτήν την περίπτωση και για να διασωθούν πολιτικά οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα άρουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση.
Το εάν αυτό όμως θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, δεν είναι σίγουρο.
Καθώς δεν αποκλείεται η συμφωνία για το Σκοπιανό να περάσει με τη στήριξη των βουλευτών του Ποταμιού, ανεξάρτητων βουλευτών ή ενδεχομένως βουλευτών των ΑΝΕΛ που δεν θα τηρήσουν την «κομματική γραμμή».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και θα εξαρτάται απόλυτα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για το εάν θα μπορεί να σταθεί.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί η κυβέρνηση έως το Μάιο του 2019, όταν και είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές.
Εκτός και αν έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές πολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης