Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επόμενος μεγάλος κίνδυνος το HFT - Αυτό θα προκαλέσει το κραχ

tags :
Goldman Sachs: Επόμενος μεγάλος κίνδυνος το HFT - Αυτό θα προκαλέσει το κραχ
Η ρευστότητα είναι η νέα μόχλευση, σύμφωνα με τον Charlie Himmelberg
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, ο Charlie Himmelberg, έγινε ο τελευταίος αναλυτής της Wall Street που παραδέχτηκε την απειλή του High-Frequency Trading (HFT - υψηλής συχνότητας συναλλαγές) για την αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη την αρχική προειδοποίησή από τον Απρίλιο του 2009, ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman προειδοποίησε ότι το HFT - λόγω της ανικανότητάς του να επεξεργάζεται θεμελιωμένες πληροφορίες - μπορεί να προκαλέσει εκπληκτικά μεγάλες αυξομειώσεις ρευστότητας και να οδηγήσει την αγορά σε κραχ.
 


Ο Himmelberg υπογράμμισε το αυξανόμενο μερίδιο των HFT και το αλγοριθμικό trading σε όλες τις αγορές και προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη έλλειψη παραδοσιακού ανθρώπινου δυναμικού έχει καταστήσει την αγορά όλο και πιο εύθραυστη.
Η αμείλικτη και ολοένα και πιο εμπορευματοποιημένη άνοδος των HFT, καθώς και η αλλαγή στη δομή της αγοράς σε έναν κόσμο μετά τον Reg NMS, ώθησαν τον Himmelberg να συμπεράνει ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η μόχλευση της αγοράς, αλλά οι περίοδοι αιφνίδιας, απροσδόκητης και οξείας απώλειας ρευστότητας.
Ή, όπως το έθεσε, "η ρευστότητα είναι η νέα μόχλευση".
Έτσι εξήγησε:
Η χρηματοοικονομική μόχλευση ήταν προφανώς η έλλειψη ισορροπίας που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο πριν από την κρίση, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε στον τρέχοντα κύκλο.
Σε αυτόν τον κύκλο, υπήρξαν δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η δευτερογενής αγορά προμηθεύει ρευστότητα, αλλά αυτή η διάρθρωση της αγοράς δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα από την ύφεση ή από σοβαρή αναταραχή της αγοράς.
Επομένως, βλέπουμε τον κίνδυνο ρευστότητας, στον οποίο οι αγορές δεν δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή.
Και όπως είχε επισημανθεί στο παρελθόν, η πολύ λίγη προσοχή στους κινδύνους συνεπάγεται και υπερβολική μόχλευση.
Επιπλέον, το γεγονός ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου διαρκώς αυξάνονταν με την ευγενική προσφορά των εισροών ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, τροφοδοτεί την αυξανόμενη.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι το 30% του συνόλου των ενεργών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων (που ήταν απλά πολύ νέοι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης) δεν αντιμετώπισαν ποτέ συντριβή στην αγορά.
Έτσι, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι αυτό που θα συμβεί και πώς θα αντιδράσει η αγορά κατά την επόμενη κρίση, κατά την οποία δεν θα υπάρχει η "παρέμβαση μιας κεντρικής τράπεζας".
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης