Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% για το σύνολο του 2018 αναμένει το Εμπορικό Επιμελητήριο

Βρετανία: Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% για το σύνολο του 2018 αναμένει το Εμπορικό Επιμελητήριο
Σύμφωνα με το BCC, η βρετανική οικονομία θα καταγράψει την ασθενέσθερη ετήσια ανάπτυξή της από το 2009
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας προχώρησε σήμερα (18/6) το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας (British Chambers of Commerce), εν μέσω ανησυχιών για το Brexit, υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο καθώς και υπό τον φόβο ενός εμπορικού πολέμου.
Ειδικότερα, το BCC εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,3% για το σύνολο του 2018, έναντι αρχικών εκτιμήσεων στο 1,4%, ενώ επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και οι προοπτικές της ανάπτυξης για το 2019, και συγκεκριμένα στο 1,4%.
«Η οικονομία βρίσκεται σε νάρκη, με την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις διεθνείς εξελίξεις και τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου να έχουν όλα επίδραση», τονίζει το BCC, αναφέροντας το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ως μία από τις ενδεχόμενες εμπορικές εξελίξεις.
Για το 2017, η Βρετανία κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της G7, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 1,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τον ασθενέσθερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει η οικονομία να ανακάμψει κατά τους επόμενους μήνες, επετιγχάνοντας ανάπτυξη 1,4% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2019, όταν και η Μεγάλη Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξης της οικονομίας θα επιταχυνθεί στο 1,7%.
Ωστόσο, η BCC δήλωσε ότι η επιβράδυνση στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν οφείλεται μόνο σε παράγοντες όπως είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθηκες, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση ήταν ασθενής ώστε η Bank of England να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική Bundesbank μείωσε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη της οικονομίας στο 2% φέτος, έναντι 2,5% προηγουμένως, επικαλούμενη τους φόβους ενός εμπορικού πολέμου, καθώς και την πολιτική αστάθεια σε ορισμένα μέρη της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης