Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Μια ιταλική πεταλούδα ετοιμάζεται να προκαλέσει έναν τυφώνα στις Βρυξέλλες

tags :
Politico: Μια ιταλική πεταλούδα ετοιμάζεται να προκαλέσει έναν τυφώνα στις Βρυξέλλες
Είναι βέβαιο ότι η ατζέντα της Ευρώπης θα επηρεαστεί από την ιταλική αντιπροσωπεία
Μια ιταλική πεταλούδα ετοιμάζεται να προκαλέσει έναν τυφώνα στις Βρυξέλλες, γράφει ο Jacopo Barigazzi στην Politico.eu, εκτιμώντας ότι όταν οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρωθούν στα τέλη του μήνα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, θα εισπράξουν σε όλη τους την έκταση τις θέσεις της νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ευρωζώνη.
Και είναι βέβαιο ότι η ατζέντα τους θα επηρεαστεί.
Σύμφωνα με τον Barigazzi, η νέα παρουσία στο τραπέζι των ηγετών θα είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, αλλά είναι σαφές ότι η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκας Matteo Salvini.
Εκείνος έδωσε την εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση του πλοίου Aquarius με 629 πρόσφυγες στα ιταλικά λιμάνια.
Ο πρωθυπουργός «ενημερώθηκε» για την απόφαση όταν έφτασε στην Καναδά για τη σύνοδο του G7.
«Ο Conte έχει περιορισμένη αυτονομία, υποφέρει κάτω από τον Salvini, που είναι πολύ πιο γρήγορος και αδίστακτος», λέει ο πρώην πρεσβευτής Stefano Stefanini.
Η διπλωματική κρίση για το ποιο ευρωπαϊκό λιμάνι θα δεχόταν το πλοίο δεν ήταν παρά το προοίμιο των φιλοδοξιών του Salvini.
«Είναι ένας παράγων της κρίσης που έχει προκαλέσει η αμφισβήτηση της παγκόσμιας τάξης από τον Trump», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Marco Damilano.
«Η μετανάστευση είναι το ιδανικό θέμα γι’αυτόν γιατί είναι το αδύνατο σημείο της ΕΕ».
Ο ευρωσκεπτικισμός στη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας είναι δύσκολο να υποτιμηθεί.
Παρόλο που οι Βρυξέλλες έβγαλαν έναν στεναγμό ανακούφισης όταν ο ιταλός πρόεδρος αρνήθηκε να δεχθεί τον διορισμό του Paolo Savona στο υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση είναι γεμάτη με πρόσωπα που μοιάζουν ακόμη πιο απειλητικά για την ευρωπαϊκή τάξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Barra Caracciolo, που ανήκει στη Λέγκα, μισεί ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες από τον Savona.
Δικηγόρος και πρώην επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανήρτησε πέρυσι μια εικόνα σε έναν ευρωσκεπτικιστικό ιστότοπο όπου η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρυβε μια σβάστικα.
«Το να τον χαρακτηρίσουμε ευρωσκεπτικιστή αποτελεί ευφημισμό», έγραψε η οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore.
Υπουργός Εξωτερικών είναι ο φιλοευρωπαίος Enzo Moavero Milanesi.
Ο ένας αναπληρωτής του όμως, ο Manlio Di Stefano που ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, έγραψε το 2015 ότι οι κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου αποτελούν «μια αδέξια προσπάθεια να ικανοποιηθεί ο Barack Obama».
Και ο άλλος αναπληρωτής του, ο Guglielmo Picchi που ανήκει στη Λέγκα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες του κόμματος να οικοδομήσει μια σχέση με τον Steve Bannon, τον πρώην σύμβουλο του Trump, που επισκέφθηκε τη Ρώμη την εποχή των εκλογών.
Ο νέος υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio έχει ανακοινώσει ότι η Ρώμη δεν θα υπογράψει τη νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά επειδή δεν προστατεύονται επαρκώς τα ιταλικά προϊόντα.
Ο ίδιος ο Salvini έχει προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την πρόσβαση πλοίων με ασιατικό ρύζι στα ιταλικά λιμάνια.
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει συνάψει μια άτυπη συμμαχία με τον γερμανό ομόλογό του Horst Seehofer και με τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας  Herbert Kickl.
Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει τη θέση χωρών της κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που μέχρι τώρα θεωρούνταν απομονωμένοι ταραχοποιοί.
Ένα από τα ζητήματα όπου η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι αποφασισμένη να ταράξει τα νερά είναι η Ρωσία.
Και τα δύο κομμάτια του κυβερνητικού συνασπισμού διάκεινται φιλικά προς το Κρεμλίνο και θέλουν το τέλος των κυρώσεων.
Η ευρωβουλευτής Laura Ferrara, που ανήκει στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, δηλώνει πάντως ότι η Ιταλία δεν θα βάλει βέτο αυτή τη φορά στην ανανέωση των κυρώσεων.
Εκεί που θα φανεί αδιάλλακτη η ιταλική κυβέρνηση είναι στο προσφυγικό, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δεν θα μπορέσει να πετύχει εγκαίρως έναν συμβιβασμό για τους κανόνες του ασύλου.
Η Ρώμη θα προτείνει την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης θα υποστηρίξουν τόσο αυτή την πρόταση όσο και την ιδέα που διατύπωσε την Κυριακή ο Moavero να ανοίξουν κέντρα στην Αφρική για τους αιτούντες άσυλο, ώστε όλες οι εξετάσεις της κατάστασής τους να γίνονται πριν ξεκινούν το ταξίδι τους.
Δεν θα συμφωνήσουν όμως με την πρόταση της Ρώμης να μοιράζονται οι πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ.
Η πολιτική του Salvini έχει ως αποτέλεσμα η δημοτικότητα του κόμματός του να έχει ανέβει στο 25%, έναντι 17% που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις», έγραψε ο Stefano Folli στη La Repubblica, «αλλά η δημοτικότητα του Mussolini εκτοξεύτηκε μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ιταλία λόγω του πολέμου στην Αιθιοπία».
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης