Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Νίκη Τσίπρα στα «μάτια της ΕΕ» η συμφωνία για το σκοπιανό - Θα επηρεάσει θετικά το ζήτημα του χρέους

Citigroup: Νίκη Τσίπρα στα «μάτια της ΕΕ» η συμφωνία για το σκοπιανό - Θα επηρεάσει θετικά το ζήτημα του χρέους
Η κυβέρνηση Τσίπρα επέζησε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης
Ως "νίκη Τσίπρα" στα «μάτια της ΕΕ» βλέπει η Citigroup τη συμφωνία για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, στο σημερινό note της η Citigroup σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέζησε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης, καθώς 153 βουλευτές (145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 8 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων) την καταψήφισαν.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τη γείτονα χώρα της πρώην πΓΔΜ δεν είχε δημοκρατική νομιμότητα.
Και μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ήταν ενάντια στη συμφωνία, αλλά δεν απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.
Η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή επιλύει μια διαρκή διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της γειτονικής χώρας, με το νέο όνομα να είναι "Βόρεια Μακεδονία".
Το δημοψήφισμα και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη πΓΔΜ είναι τα πρώτα βήματα πριν την επικύρωση από τα δύο εθνικά κοινοβούλια.
Η συμφωνία, εάν τελικά εγκριθεί, θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να διαπραγματευτεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η διαφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, και η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην το ξαναφηφίσουν.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει το συνασπισμό μαζί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αποτελεί μια πολιτική νίκη στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινότητας, κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Eurogroup, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης