Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, λύνουμε προβλήματα στη γειτονιά μας

Τσίπρας: Βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, λύνουμε προβλήματα στη γειτονιά μας
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ινδίας Ram Nath Kovind στο Μέγαρο Μαξίμου
Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύχρονη οικονομική κρίση και παράλληλα λύνει προβλήματα στη γειτονιά της υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της Ινδίας, Ram Nath Kovind.
«Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα στιγμή.
Τη στιγμή που βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, έχοντας καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και τη στιγμή που επιδεικνύουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή, λύνουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας
Χτες καταφέραμε μια σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας από εδώ και στο εξής και η χώρας σας, η Ινδία, δεν θα ονομάζει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία ως “Βόρεια Μακεδονία”» .
Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, αλλά γιατί κουβαλά και την ιστορική κληρονομιά, την αρχαιοελληνική ιστορική κληρονομιά και την παράδοση, αυτή που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ινδίας τόνισε ότι η επιλογή να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αντανακλά τη μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών και την επιθυμία για εμβάθυνση των δεσμών με την Ελλάδα.

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας και την εκατέρωθεν βούληση για διεύρυνση της οικονομικής και εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή θέματα, επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ram Nath Kovind, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τον καλωσόρισε στην Ελλάδα, χαιρέτισε την επιλογή του να αποτελέσει η χώρα την πρώτη στάση στην επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο των παραδοσιακώς φιλικών διμερών σχέσεων, αλλά και η σταθερή βούληση των δυο χωρών να προωθήσουν ουσιαστικώς τη διμερή συνεργασία και τη διεύρυνσή της σε πολλούς ακόμη τομείς.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους θα είναι εποικοδομητικές, «όπως αρμόζει σε δύο φίλες χώρες με παράδοση στην πίστη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και με τεράστια συνεισφορά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό».
«Ένα γεγονός αδιαμφισβήτητης αξίας, που προάγει η πρωτοβουλία "Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών", την οποία έχει αναλάβει η χώρα μου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πολιτιστικές μας σχέσεις χρονολογούνται εδώ και τρεις, περίπου, χιλιετίες» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι για την Ελλάδα, η Ινδία αποτελεί έναν σημαντικό διεθνή παράγοντα και στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας, κατά την προσεχή πενταετία.
Αναφερόμενος στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι, σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι έχει εμπράκτως αποδείξει τη σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ram Nath Kovind, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις μακραίωνες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, που φθάνουν στα βάθη της ιστορίας και επισήμανε την συνειδητή επιλογή του να αποτελέσει η Ελλάδα τον πρώτο σταθμό της παρθενικής του περιοδείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταδείξει την πρόθεση της χώρας του για ενδυνάμωση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων με την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στις σκληρές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για οικοδόμηση στενών ινδο-ελληνικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης