Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να μην αλλάξει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

FAZ: Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να μην αλλάξει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι «δεν θα ακυρώσει μία συμφωνία για το ονοματολογικό»
«Ενάντια σε όλες τις αντιστάσεις» είναι ο τίτλος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η διαμάχη δεν έχει ακόμη λυθεί και ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί καταρχήν από τη Βουλή στα Σκόπια πριν εγκριθεί και στην Αθήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.
«Σε περίπτωση που ο Τσίπρας προκηρύξει μέχρι τότε πρόωρες εκλογές, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, το θέμα πιθανότατα δεν θα τον αφορά πλέον.
Η επικύρωση της συμφωνίας από την επόμενη ελληνική Βουλή που πρέπει να εκλεγεί το αργότερο το φθινόπωρο του 2019 θεωρείται -δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων που αναμένονται- μάλλον απίθανη.
Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να γίνεται για λόγος για οριστική διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα.
Η χθεσινή διακήρυξη είναι μόνον το πρώτο κομμάτι ενός δρόμου που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα καταλήξει σε λύση στο τέλος του χρόνου.
Και στις δυο χώρες κόμματα που ανήκουν ή συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ηγούνται της αντίστασης κατά της λύσης».
Τι θα απογίνει όμως η συμφωνία εάν γίνουν το ερχόμενο διάστημα εκλογές στην Ελλάδα και -όπως δείχνουν οι σχετικές δημοσκοπήσεις- τις κερδίσει η ΝΔ;
Σύμφωνα με την FAZ, «πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό».
Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine, «σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Όπως ήταν φυσικό υπήρξε απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω πηγών του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι εάν δεν προβεί σε διάψευση, «είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος, αλλά και τσάμπα μάγκας».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό».
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Σ
ε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να απαντήσει με παρρησία:

1) Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως "δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό";

2) Ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την πΓΔΜ "προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ";».

Και προσθέτουν, πώς «εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος, αλλά και τσάμπα μάγκας».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης