Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο 2,91% το 10ετές

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο 2,91% το 10ετές
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς η ανταλλαγή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια
Πτωτικά κινούνται και σήμερα (18/6/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς η... ανταλλαγή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα πυροδότησε νέους φόβους για μια κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στρέφοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, οι αμερικανικές μετοχές δέχονται πιέσεις, με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,9%.
Την Παρασκευή (15/6), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 50 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 6 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.
Άμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου, ανακοινώνοντας ως «αντίποινα» την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα από τις ΗΠΑ ύψους 34 δισ. δολ., εφαρμόζοντάς τους επίσης την ίδια μέρα.
Περί τις 17:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί περίπου κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 2,91%.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει οριακή πτώση 0,4 μ.β. στο 2,54%, ενώ του 30ετούς υποχωρεί κατά 0,6 μ.β. στο 3,04%.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει και την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσαν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε και πώς θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Από την πλευρά της, η Fed προέβη σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων - τη δεύτερη για το 2018 μετά από εκείνη του Μαρτίου - ενώ ανέφερε ότι αναμένει άλλες δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί των τριών συνολικά που ανέμενε προηγουμένως.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης