Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ευάλωτη στις εμπορικές εντάσεις η ελβετική οικονομία – Άνω του 2% η ανάπτυξη, το 2018

tags :
ΔΝΤ: Ευάλωτη στις εμπορικές εντάσεις η ελβετική οικονομία – Άνω του 2% η ανάπτυξη, το 2018
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων στην ελβετική οικονομία
Ο προστατευτισμός στο εμπόριο και οι εντάσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κρατών, με κύριο εκφραστή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελούν μία κύρια πρόκληση για την οικονομία της Ελβετίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης (άρθρο 4) για τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η οικονομία προσαρμόστηκε στις μεγάλες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που έλαβαν χώρα στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,1% για το σύνολο του 2017, ενώ οι βελτιωμένες προοπτικές αναμένεται να εκτοξεύσουν την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,3% το τρέχον έτος, πριν σταθεροποιηθεί στο 1,8%, μεσοπρόθεσμα.
Οι πολιτικές που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη και τον μετριασμό των κινδύνων, υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
«Η διττή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής υποστήριξε την ενίσχυση του πληθωρισμού και την τόνωση της ανάπτυξης.
Μια σειρά μακροπροληπτικών μέτρων εισήχθη, στοχεύοντας στον συστημικό κίνδυνο της αγοράς ακινήτων, αν και οι τιμές παραμένουν υψηλές.
Η δημοσιονομική θέση παρέμεινε έντονη, με σταθερά μικρά πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους.
Η ελβετική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Οι αυξανόμενες εντάσεις στο διεθνές εμπόριο και η γεωπολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελβετίας.
Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδύτερη μετανάστευση, θα δημιουργήσουν κενά χρηματοδότησης στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα», υπογραμμίζει το Ταμείο.
Αναλυτικότερα, οι οικονομικές προβλέψεις:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης