Πολιτική

Telegraph: Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Telegraph: Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία με την πΓΔΜ
Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, αν η ΕΕ δεν τερματίσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα της «Telegraph»
Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Αθήνα και στην πΓΔΜ, αν η ΕΕ δεν τερματίσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, σε μια νέα ένδειξη ότι το μπλοκ παραμένει βαθιά διαιρεμένο, κυρίως λόγω των διαφωνιών γύρω από το μεταναστευτικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Telegraph».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η πΓΔΜ έκαναν την Κυριακή (17/6) ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό μιας «πικρής διαμάχης» που κρατά σχεδόν 30 χρόνια, καθώς οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία που θα μετονομάσει το βαλκανικό έθνος σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αντάλλαγμα την υπόσχεση της Αθήνας να μην μπλοκάρει τις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.
Όπως σχολιάζει η «Telegraph», η συμφωνία επετεύχθη εν μέσω υποψιών ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.
Ωστόσο, η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωμάτες της ΕΕ, προειδοποιεί ότι η συμφωνία θα μπορούσε τώρα να εκτροχιαστεί στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.
Η Αυστρία φέρεται να έχει ενημερώσει διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι θα «τορπιλίσει» όποια συμπεράσματα της Συνόδου για μεγέθυνση της ΕΕ, αν σε αυτά περιλαμβάνεται η Τουρκία, μαζί με την πΓΔΜ και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
«Η Αυστρία μάς έχει πει ότι θα μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία», δήλωσε στην Telegraph διπλωμάτης της ΕΕ.
Όπως σχολιάζει η «Telegraph», αν η Αυστρία υλοποιήσει την απειλή της, θα ενισχυόταν η πολιτική πίεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον Zoran Zaev.
«Ο πρόεδρος της πΓΔΜ και η αντιπολίτευση είναι ενάντια στη συμφωνία, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το “καρότο” για να πείσει τον λαό να τη στηρίξει, στο δημοψήφισμα.
Αν δεν υπάρξουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε δεν θα υπάρχει και “καρότο”», δήλωσε άλλος διπλωμάτης στην εφημερίδα.
Η Βιέννη δεν έχει δείξει καμία διάθεση να μαλακώσει τη σκληρή στάση της, παρότι υποστηρίζει τις ενταξιακές συζητήσεις για κάποιες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ενώ ερωτηθείσα από την Telegraph, η αυστριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης