Διεθνή

Οι μεγαλύτερες bull market όλων των εποχών - Ποιοι παράγοντες έβαλαν «φρένο» στην ευφορία

tags :
Οι μεγαλύτερες bull market όλων των εποχών - Ποιοι παράγοντες έβαλαν «φρένο» στην ευφορία
Οι μεγαλύτερες bull market όλων των εποχών - Ποιοι παράγοντες έβαλαν «φρένο» στην ευφορία των επενδυτών
Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης «αγοράς ταύρων» (bull market) στη σύγχρονη ιστορία, ο δείκτης S&P 500  είχε σημειώσει άνοδο κατά 418% στα 9,5 χρόνια μεταξύ Νοεμβρίου 1990 και Μαρτίου 2000.
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της διάσημης οικονομικής επέκτασης που έλαβε χώρα κατά την εποχή του προέδρου των ΗΠΑ Β. Clinton, περίοδο κατά την οποία η αγορά εργασίας ήταν ισχυρή, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν.
Όμως, όπως σημειώνει ο Jeff Desjardins από την Visual Capitalist, σε λίγους μήνες, αυτή η φημισμένη «αγορά ταύρων» μπορεί να χάσει τον τίτλο της ως η «μεγαλύτερη» στη σύγχρονη εποχή.
Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις από την LDL Research, η σημερινή «αγορά ταύρων» θα αναλάβει τα ηνία στα τέλη Αυγούστου του 2018.



Πηγή: Visual Capitalist


Στο σημερινό infographic, παρουσιάζετε κάθε «αγορά ταύρων» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων έξι που καλύπτονται λεπτομερέστερα:



Ακόμα σε εξέλιξη.

Με την εξέταση της διάρκειας, του συνολικού ποσοστού απόδοσης και του ετήσιου ποσοστού απόδοσης, δίνετε πραγματικά η αίσθηση του τρόπου σύγκρισης των αγορών αυτών.
Η τρέχουσα «αγορά ταύρων», η οποία σύντομα αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη, δεν είχε το ίδιο επίπεδο έντασης σε σύγκριση με άλλες «αγορές ταύρων».
Κάποιοι θα τόνιζα ότι υποστηρίχθηκε τεχνητά από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και άλλες κυβερνητικές ενέργειες.
Ανεξάρτητα από αυτό, η τρέχουσα «αγορά ταύρων» κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των παραπάνω αγορών όσον αφορά την ετήσια απόδοση.

Τι έβαλε τέλος στις «bull market»

Η ψυχολογία της αγοράς πίσω από τις «αγορές ταύρων και αρκούδων» μπορεί να είναι συναρπαστική.

Παρακάτω εξετάζονται τα γεγονότα που πιστώνονται για το «τέλος» κάθε «αγοράς ταύρων».

1. Η Μεγάλη «αγορά ταύρων»

Η άνοδος διήρκεσε 9,5 χρόνια, και ολοκληρώθηκε όταν ξέσπασε η φούσκα των «Dotcom» εταιριών.
Από τον Ιούνιο του 1999 και το Μάιο του 2000, η Fed αύξησε τα επιτόκια έξι φορές στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις αγορές.
Η αβεβαιότητα της αγοράς επιδεινώθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που σημειώθηκαν το 2001.

2. Η «αγορά ταύρων» μετά την κρίση συνεχίζεται...

3. Η μεταπολεμική έκρηξη

Αυτή η εκρηκτική άνοδος των αγορών σημειώθηκε μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1956.
Ορισμένες από τις πηγές που εξετάστηκαν πιστώνουν το τέλος της «αγοράς ταύρων» η εκτόξευση του δορυφόρου Sputnik, η καρδιακή προσβολή του προέδρου Eisenhower και η επανάσταση στην Ουγγαρία ως πιθανές πηγές φόβου για τους επενδυτές.

4. Η ανάπτυξη της δεκαετίας του 1970

Η ιρανική επανάσταση, η ενεργειακή κρίση του 1979 και η επιστροφή του διψήφιου πληθωρισμού ήταν οι παράγοντες που κατηγορήθηκαν για το τέλος αυτής της "αγοράς ταύρων".

5. Η εποχή του προέδρου των ΗΠΑ R. Reagan

Αυτή η «αγορά ταύρων» είχε την υψηλότερη ετήσια απόδοση στο 26,7%, αλλά τερματίστηκε τη Μαύρη Δευτέρα το 1987, μίας από τις πιο διαβόητες ημερήσιες πτώσεις των αγορών.
Ορισμένες από τις αιτίες που αναφέρθηκαν για τη συντριβή: συναλλαγές προγραμμάτων, υπερεκτίμηση, έλλειψη ρευστότητας και ψυχολογία αγοράς.

6. Hot Aughts

Οι μετοχές είναι μια αξιοπρεπή πορεία κατά την εποχή της φθηνής ρευστότητας  και των αυξανόμενων τιμών κατοικιών.
Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική κρίση έθεσε τέλος σε αυτήν την ανάπτυξη και έριχνε το δείκτη Dow Jones από τις 14.000 μονάδες κάτω από τις 6.600 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης