Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNMoney: Οι πρώτοι που θα πληγούν από τους δασμούς Trump θα είναι οι αμερικανικές εταιρείες

tags :
CNNMoney: Οι πρώτοι που θα πληγούν από τους δασμούς Trump θα είναι οι αμερικανικές εταιρείες
Τεχνολογικές εταιρείες αλλά και κολοσσοί όπως η Boeing φοβούνται για την ελεύθερη πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά
Οι δασμοί του προέδρου Donald Trump για τα κινεζικά προϊόντα προορίζονται να βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν πληγεί από τις βιομηχανικές πολιτικές του Πεκίνου.
Αλλά βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, υποστηρίζει δημοσίευμα του CNNMoney.com.
 Οι εταιρείες λένε ότι οι κρίσιμες προμήθειες που χρειάζονται για να φτιάξουν τα προϊόντα τους θα καταστούν πιο ακριβές.
Και οι πολυεθνικές εταιρείες ανησυχούν για τη μελλοντική τους ικανότητα να δραστηριοποιούνται στην Κίνα - μια τεράστια αγορά, η οποία αποτελεί βασικό τους στόχο.
Την Παρασκευή 15/6, η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικές εξαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα απάντησε σχεδόν αμέσως και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο».
Οι δασμοί Trump, για τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι είναι τιμωρία για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, θα επιβληθούν σε δύο φάσεις.
Περισσότερες από 800 εξαγωγές, αξίας περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα υπόκεινται σε τιμολόγια από τις 6 Ιουλίου 2018.
Επιπλέον 280 θα πρέπει να υποβληθούν σε διαβούλευση και θα τεθούν σε ισχύ αργότερα.
Η Κίνα δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί με δασμούς για αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων, των αυτοκινήτων και των θαλασσινών.
Θα τεθούν επίσης σε ισχύ στις 6 Ιουλίου 2018.
 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ημιαγωγών, ο οποίος εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Intel και η Qualcomm, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τώρα τα τιμολόγια στα τσιπ υπολογιστών που εισάγονται από την Κίνα.
Οι αμερικανικές εταιρείες αποστέλλουν συχνά τελικά ημιτελείς συσκευές στην Κίνα για συναρμολόγηση, δοκιμές και συσκευασία.
«Ενώ η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών συμμερίζεται τις ανησυχίες της διοίκησης του Trump σχετικά με τις πρακτικές μεταφοράς τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας της Κίνας, η προτεινόμενη επιβολή δασμών σε ημιαγωγούς από την Κίνα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν στην πραγματικότητα σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, είναι αντιπαραγωγική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.
Η Qualcomm, που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της Κίνας για την αγορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της NXP Semiconductors, μιας ολλανδικής εταιρείας.
Η συμφωνία, η οποία εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016, «πάγωσε» για αρκετούς μήνες εν μέσω των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Η Qualcomm, ήδη, λάβει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές σε οκτώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νότιας Κορέας, και περιμένει το Πεκίνο.
Άλλες πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με πολλές επιχειρήσεις στην Κίνα θα μπορούσαν επίσης να παγιδευτούν στις διασταυρώσεις του εμπορικού αγώνα.
Η Boeing είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ και η Κίνα είναι μια κρίσιμη αγορά για την εταιρεία.
Είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αναμένει από την Κίνα να δαπανήσει σχεδόν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια αγοράζοντας περισσότερα από 7.200 νέα αεροπλάνα.
Η Κίνα έχει προηγουμένως απειλήσει να αγοράσει αεροπλάνα της Airbus αντί των αεριωθούμενων αεροσκαφών Boeing εάν οι ΗΠΑ βγουν εκτός γραμμής για το εμπόριο.
Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα διατηρούν κυρίως χαμηλό προφίλ, ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα επιτύχουν συμφωνία, σύμφωνα με τον Samm Sacks, ανώτερο συνεργάτη στο Πρόγραμμα Τεχνολογικής Πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης