Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάκτωρ – Οι κινήσεις των δύο πλευρών και τι συζητούν στο Λονδίνο οι ξένοι επενδυτές

Η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάκτωρ – Οι κινήσεις των δύο πλευρών και τι συζητούν στο Λονδίνο οι ξένοι επενδυτές
Οι δεσμεύσεις για αλλαγές και βαθιές τομές και ο εκνευρισμός των ξένων γιατί άφησαν τόσα χρόνια να πάνε χαμένα
Σκληρό «πρέσινγκ» δέχονται οι ξένοι επενδυτές από τους βασικούς μετόχους της Ελλάκτωρ ενόψει της γενικής συνέλευσης η οποία χαρακτηρίζεται και ως μητέρα των μαχών, αφού δεν υπάρχει επιστροφή στην προτέρα κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews και οι δύο πλευρές προσπαθούν να πείσουν τους ξένους θεσμικούς να τους στηρίξουν στη γενική συνέλευση.
Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του Amber Capital που ελέγχει το 5,5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου.
Πρόσφατα το γνωστό fund είχε ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ με το σκεπτικό της βελτίωσης της λειτουργίας της εταιρικής διακυβέρνησης.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από το ελληνικό κράτος και τη D.T., αλλά το 90% περίπου των άλλων μετόχων που ήταν στη γενική συνέλευση υπερψήφισε την πρόταση.
Αυτό δείχνει πως εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί ζητούν περισσότερη διαφάνεια και εκπροσώπηση των μετόχων στη λήψη αποφάσεων.
Μάλιστα θεωρούν πως μετά το σκάνδαλο της Folli Follie είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και βελτίωση.
Κάποιοι ξένοι στις συνομιλίες που έχουν με τους βασικούς μετόχους της Ελλάκτωρ τονίζουν ότι έπρεπε η εταιρεία να είχε προχωρήσει σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, εδώ και χρόνια.
Είναι εξαιρετικά εκνευρισμένοι που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια να τα βρουν για το καλό του ομίλου και των μετόχων, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση δεσμεύεται με την πρόταση «change4Ellaktor» αλλά οι ξένοι παραμένουν δύσπιστοι και σημειώνουν πως δεσμεύσεις προσφέρει και η άλλη πλευρά, αλλά λόγω παρελθόντος είναι δύσκολο να πειστούν.
Για τους ξένους δεν είναι αρκετό η μία πλευρά να κερδίσει την άλλη με μικρή διαφορά.
Θέλουν διοίκηση που οι μέτοχοι να τη στηρίζουν τουλάχιστον σε ποσοστό 51%.
Το ταμπλό πάντως έδειξε πως η μετοχή αντέδρασε θετικά στις εξελίξεις, αλλά στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι επικροτούν την πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση ή την ανάληψη της διοίκηση από την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα μέχρι τη γενική συνέλευση τουλάχιστον.
Αναφέρουν πως μπορεί να προσπαθούν κάποιοι μέτοχοι να ισχυροποιήσουν τη θέση τους ενόψει της γενικής συνέλευσης αγοράζοντας μετοχές.
Γι’ αυτό και η μετοχή κάνει στις τελευταίες συνεδριάσεις όγκο μεγαλύτερο από 1 εκατ. τεμάχια και προσεγγίζει πάλι τα υψηλά Ιανουαρίου 2018.
Στη χθεσινή συνεδρίαση (18/6) έγινε συνολικός όγκος 3,7 εκατ. τεμαχίων εκ των οποίων 2,25 εκατ. τεμάχια σε πακέτα και η μετοχή έκλεισε στα 1,98 ευρώ με άνοδο 5,77%.
Και ενώ στο ταμπλό παρατηρούνται τα παραπάνω, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των βασικών μετόχων καλά κρατούν λίγο μετά την πλήρωση των θέσεων που έμειναν κενές από την παραίτηση των αδελφών Καλλιτσάντση.
Πηγές από την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, υποστηρίζουν πως οι εταιρείες που παράγουν κέρδη στον όμιλο είναι αυτές του Κούτρα, ενώ των αδελφών Καλλιτσάντση είναι ζημιογόνες και χάθηκαν πολλά λεφτά στην Αραβία.
Επιπλέον τους κατηγορεί για το χρόνο που επέλεξαν να παρατηθούν καταγγέλλοντας θέματα που θα μπορούσαν να είχαν λύσει πριν από χρόνια αφού ήταν στο διοικητικό συμβούλιο.
Πηγές από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση αναφέρουν πως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και πως προσπαθούσαν επί χρόνια να λύσουν τα προβλήματα.
Μάλιστα τονίζεται πως επί σειρά ετών έθεταν τα θέματα, πρότειναν λύσεις και ποτέ δεν είχαν απορριφθεί.
Οι άλλοι μέτοχοι τα έκαναν δεκτά αλλά ποτέ δεν τα προχωρούσαν τις προτάσεις που είχαν αποδεχθεί ώστε να λυθούν τα προβλήματα.
Αναφορικά με το αν θα γίνει ή θα αναβληθεί για ένα μήνα η γενική συνέλευση, η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση σημειώνει πως θα κατέβει με όλες της τις δυνάμεις και θα επιδιώξει να γίνει.
Αν δεν γίνει, σημειώνουν, πως θα είναι με την ευθύνη της πλευράς Μπόμπολα-Κούτρα και αυτό θα μεταφράζεται ως ήττα.
Ουσιαστικά θα εμφανιστούν στη γενική συνέλευση λέγοντας στους μετόχους, πως τόσα χρόνια διάβαζαν διάφορα στον τύπο, αλλά τώρα γνωρίζουν τι συμβαίνει από «πρώτο χέρι», επομένως θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις.
Η γενική συνέλευση είναι κομβική, αφού όποιος χάσει φεύγει από τη διοίκηση και παραμένει μέτοχος.
Όπως έχουν κατατεθεί οι προτάσεις δεν υπάρχει περίπτωση νέας συνδιοίκησης.
Ή θα μείνει η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα ή θα αναλάβουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης