Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στους Α. Σαββάκη (πρόεδρος ΣΒΒΕ) και Μ. Φιλίππου (πρόεδρος ΛΑΓΗΕ) η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

tags :
Στους Α. Σαββάκη (πρόεδρος ΣΒΒΕ) και Μ. Φιλίππου (πρόεδρος ΛΑΓΗΕ) η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Στο μέλλον δεν αποκλείεται να αποκτήσουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ και άλλοι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία της υφιστάμενης χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια του ενεργειακού χρηματιστηρίου από τον Απρίλιο του 2019, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή.
Το Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας είναι 9μελές, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Σαββάκη, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μιχάλης Φιλίππου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.
Στα μέλη περιλαμβάνονται ο Αριστείδης Τασούλης (επιχειρησιακός διευθυντής ρυθμιστικών και ευρωπαϊκών θεμάτων του ΛΑΓΗΕ), ο Ιωάννης Καμπούρης (μέλος του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ), ο Γεράσιμος Αυλωνίτης, ο Δημήτριος Καραϊσκάκης (Μέλος του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών), o Hannes Takacs από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο Μαρίνος Χριστοδουλίδης (πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου) και ο Δημήτριος Παπαντώνης (καθηγητής ΕΜΠ).
Όπως έγραψε χθες το World Energy News, η συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης της εταιρείας υπογράφηκε την Παρασκευή 15/6, μία ημέρα μετά τη γενική συνέλευση του ΛΑΓΗΕ που ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και τη σύσταση της ΕΧΕ, στην οποία θα μεταφερθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες.
Από την πλευρά των θεσμικών φορέων, μέτοχοι στον νέο φορέα είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ (20%) και ο ΔΕΣΦΑ (7%).
Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, το «παρών» θα δίνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (με 21%), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 20% και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (με 10%). 
Ωστόσο, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, μέχρι την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης.
Έτσι, η είσοδός του στην εταιρεία θα γίνει σε δεύτερη φάση, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι μετοχές του «πέρασαν» προσωρινά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Επίσης, όπως είναι φυσικό, στο μέλλον δεν αποκλείεται να αποκτήσουν παρουσία στη μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ και άλλοι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης