Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας, εν μέσω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» άνω του -3% για τον Hang Seng

tags :
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας, εν μέσω εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» άνω του -3% για τον Hang Seng
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα  καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -4,39% στις 2.889,39 μονάδες
Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδηγούνται προς νέα κλιμάκωση.
Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απειλεί να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνας στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Άμεση ήταν η απάντηση από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τον Trump ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση της είναι έντονη και σθεναρή.
Σε ανακοίνωση του ο Trump έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.
Όπως είπε, ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως οτυ -1,73% στις 22.288,50 μονάδες, με τις μετοχές που σχετίζονται με τις εξαγωγές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω και της ενδυνάμωσης του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά +0,75%.
Οι αγορές στην Κίνα σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του -4,39% στις 2.889,39 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -5,94% και τις 9.352,13 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες της τάξεως του -3,15% στις 29.354 μονάδες, με την μετοχή της Cowell Holdings να καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του -12,57% και την μετοχή της AAC Technologies να υποχωρεί κατά -4,49%.
Παράλληλα, με σημαντικές απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,65% και τς 10.904,19 μονάδες, ενώ ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,52% στις 2.340,11 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης S&P/ASX 200 παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας με οριακή πτώση της τάξεως του -0,03% στις 6.102,10 μονάδες.
Υπό πιέσεις βρίσκεται σήμερα το πετρέλαιο, καθώς ο ΟΠΕΚ εξετάζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 300 χιλ. με 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα στους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί κατά -0,84% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,71 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,87% στα 65,12 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με αναφορές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αργότερα εντός της εβδομάδας, οι δύο πλευρές αναμένεται να αποφασίσουν την αύξηση της παραγωγής τους, η οποία κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε υποστεί σημαντικές περικοπές.
«Κατά την άποψή μας, οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής καταδεικνύει ότι οι περικοπές έχουν ημερομηνία λήξης», αναφέρει σε σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα Macquarie, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν επέκταση των περικοπών έως το 2019.
Από την άλλη πλευρά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να φέρει μία θετική έκπληξη για τις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης