Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η ΕΚΤ δεν θα εκπλήξει τις αγορές - Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει προβλέψιμη

tags :
Draghi: Η ΕΚΤ δεν θα εκπλήξει τις αγορές - Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει προβλέψιμη
Οι παρεμβάσεις θα είναι ακριβείς, ώστε να προσαρμοστεί ο πληθωρισμός στο στόχο του "πλησίον, αλλά χαμηλότερα, του 2%, ανέφερε ο Draghi
Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει προβλέψιμη, διαβεβαίωσε ο Mario Draghi, μιλώντας από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου διεξάγεται το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς τίτλων (QE) τον Δεκέμβριο του 2018, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η προσαρμογή των νομισματικών εργαλείων θα είναι σταδιακή και προβλέψιμη.
Δεν θα εκπλήξουμε τις αγορές.
Οι παρεμβάσεις θα είναι ακριβείς, ώστε να προσαρμοστεί ο πληθωρισμός στο στόχο του "πλησίον, αλλά χαμηλότερα, του 2%, ανέφερε ο Draghi.
Βέβαια, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν σημαντικά την τιμή του πετρελαίου, η οποία με τη σειρά της συντηρεί τη μεταβλητότητα στον δείκτη τιμών καταναλωτή.



Επίσης, σύμφωνα με τον Draghi, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υιοθετήσει μια "ήπια" και "σταδιακή" προσέγγιση για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ανακάμπτει, προσθέτοντας ότι ήταν ικανοποιημένος από τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς.
"Θα παραμείνουμε υπομονετικοί όσον αφορά τον καθορισμό της χρονικής στιγμής της πρώτης αύξησης των επιτοκίων και θα ακολουθήσουμε μια σταδιακή προσέγγιση για την προσαρμογή της πολιτικής στη συνέχεια", δήλωσε ο Mario Draghi.
«Η πορεία των πολύ βραχυπρόθεσμων επιτοκίων που είναι έμμεση στη μακροπρόθεσμη δομή των σημερινών επιτοκίων της αγοράς χρήματος αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αρχές», πρόσθεσε.
Οι χρηματαγορές σήμερα τοποθετούν την πρώτη αύξηση στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο του 2019.



Σύμφωνα με τον Draghi, το 2017 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν ισχυρότερη του αναμενομένου, αλλά αυτό εγείρει κάποια ερωτήματα κατά πόσο βιώσιμοι μπορεί να είναι οι ρυθμοί αυτοί.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα σημάδια ότι οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας αρχίζουν σε ορισμένες χώρες και τομείς.
Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της στη ζώνη του ευρώ και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες.
Το ερώτημα είναι πόσο οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αυξήσουν την προσφορά για την βελτίωση αυτών των ορίων.
Η προσαρμογή πραγματοποιείται ήδη στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από την κρίση και τώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.
Και οι επιχειρήσεις προσπαθούν ενεργά να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα αυξάνοντας τις εισροές εργασίας.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 8,4 εκατομμύρια από τα μέσα του 2013 και αυξάνεται σχεδόν σε κάθε οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Έτσι, μπορούμε πράγματι να μιλάμε για βελτίωση της απασχόλησης.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναπτυξιακές φάσεις που ξεκίνησαν το 1975, η συμβολή του εργατικού δυναμικού στην ανάπτυξη ήταν η υψηλότερη, καταγράφοντας σχεδόν το ήμισυ της μέσης ετήσιας αύξησης.
Αλλά η άνοδος της χρήσης της εργασίας δείχνει και έλλειψη εμβάθυνσης κεφαλαίου.
Ενώ η εμβάθυνση του κεφαλαίου συνεισέφερε τουλάχιστον 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια ανάπτυξη σε όλες αυτές τις προηγούμενες φάσεις ανάπτυξης, η συμβολή της στην τρέχουσα φάση είναι περίπου μηδενική.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τώρα εμφανίζονται σημάδια περιορισμού της παραγωγικής ικανότητας.
Η ανάπτυξη έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή περισσότερης εργασίας στο υπάρχον κεφάλαιο, ανέφερε ο Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης