Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για τα NPLs, η ΕΚΤ - Οι εναλλακτικές προτάσεις

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για τα NPLs, η ΕΚΤ - Οι εναλλακτικές προτάσεις
Η αρχική πρόταση του SSM προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τραπεζιτών, βουλευτών ακόμα και αξιωματούχων της ΕΚΤ
Σε αναζήτηση ενός πιο ομαλού τρόπου, ώστε να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, είναι η ΕΚΤ, αφού η αρχική πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ακόμα και μετά τη μεγάλη μείωση των τελευταίων δύο ετών, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν 721 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, κληρονομιά από την οικονομική κρίση 2008-2012 και είναι σε συγκεντρωμένο σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Τα σχέδια από τον SSM για την υιοθέτηση κανόνων που θα ανάγκαζαν τις τράπεζες να κάνουν προβλέψεις έναντι των κόκκινων δανείων εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τραπεζιτών, βουλευτών ακόμα και αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Έπειτα από αρκετούς μήνες καθυστέρησης, οι εποπτικές αρχές από τις χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν μια συμβιβαστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις πιο αδύναμες χώρες.
Η λύση αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στις τράπεζες αρκετά χρόνια όσον αφορά την πρόβλεψη των κόκκινων δανείων -όπως προβλεπόταν και στην αρχική πρόταση- ενώ την ίδια στιγμή θα περιλαμβάνονται και κάποιες εξαιρέσεις για χώρες με αργό δικαστικό σύστημα.
Εναλλακτικά, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να αφήσουν την ημερολογιακή προσέγγιση και να χωρίσουν τις τράπεζες σε ομάδες με βάση το ποσοστό του ισολογισμού τους που είναι «προβληματικό» 'η το εάν είναι εκτεθειμένες σε ένα κλάδο με γνωστό προβλήματα, όπως η ναυτιλία.
«Πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ μιας προσέγγισης βάσει ημερολογίου και μιας προσέγγισης κατά περίπτωση», ανέφερε στο Reuters μία από τις πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης