Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις κλιμακώνονται, στο -0,55% και τα 1.1559 δολ.

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις κλιμακώνονται, στο -0,55% και τα 1.1559 δολ.
Το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης καταγράφη σημαντική πτώση της τάξεως οτυ -1,16% έναντι του γεν Ιαπωνίας
Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα Τρίτη (19/6) το ευρώ έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζονται, εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, περί τη 1:22 μ.μ. το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά -0,55% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,1559 δολ. προσπαθώντας να διατηρηθεί πάνω από τη ζώνη των 1,15 δολαρίων.
Χθες (18/6), ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνας στις ΗΠΑ συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.
Άμεση ήταν η απάντηση από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τον Trump ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση της είναι έντονη και σθεναρή.
Σε ανακοίνωση του ο Trump έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.
Όπως είπε, ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
«Η Κίνα προφανώς δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της που σχετίζονται με την απόκτηση αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αντί να αλλάξει αυτές τις πρακτικές, τώρα απειλεί εταιρείες, εργαζόμενους και αγρότες των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν έκαναν τίποτα λάθος».
«Μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας, οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ εάν οι Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της και επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει με τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα», καταλήγει ο αμερικανός πρόεδρος.
Παράλληλα, το ευρώ καταγράφει σημαντική πτώση έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο -1,16% και τα 127,01 γεν, καθώς η εμπορικές εντάσεις στρέφουν τους επενδυτές προς το ιαπωνικό νόμισμα.
Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε μία χρονική περίοδο όπου το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης εξακολουθεί να περιορίζεται σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς για τον Απρίλιο του 2018 υποχώρησε στα 28,4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν πλεόνασμα ύψους 30,3 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την ισοτιμία ευρώ και στερλίνας, δεν παρουσιάζονται μεταβολές, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,01% έναντι του βρετανικού, στις 0,8772 στερλίνες.
Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στις αυριανές (20/6) ομιλίες των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Federal Reserve, καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης