Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Κατά περίπτωση η προσέγγιση των τραπεζών για το θέμα των κόκκινων δανείων

Nouy (SSM): Κατά περίπτωση η προσέγγιση των τραπεζών για το θέμα των κόκκινων δανείων
H EKT σκέφτεται να εγκαταλείψει τα σχέδια της για επιβολή νέων κανόνων σε όλες τις τράπεζες
Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο για την επιβολή νέων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια σε όλες τις τράπεζες που εποπτεύει σκέφτεται ο SSM.
Μάλιστα, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι κανόνες κατά περίπτωση.
«Μεταφερόμαστε σε μια κατά περίπτωση προσέγγιση, πιθανότατα, αλλά με κάποιες δικλείδες ασφαλείας» δήλωσε η Nouy μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η εποπτική αρχή της ΕΚΤ αναζητά έναν πιο ήπιο τρόπο πίεσης των τραπεζών της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, μετά τη σθεναρή αντίδραση που υπήρξε σε προηγούμενη πρότασή της.
Παρά τη μεγάλη μείωση τα δύο τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ακόμη μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν κυρίως κληρονομιά της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2012 και είναι συγκεντρωμένα σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Τα σχέδια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, να θεσπίσει κανόνες που θα επέβαλαν στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις για τα δάνεια αυτά εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, προσέκρουσαν σε αντιδράσεις τραπεζιτών και βουλευτών, ακόμη και σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι εποπτικές αρχές από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα επέτρεπε στον SSM να διαφυλάξει το κύρος του και η οποία θα ήταν αποδεκτή από πιο αδύναμες χώρες, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.
H λύση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα δοθεί στις τράπεζες μία περίοδος ετών για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, θεσπίζοντας παράλληλα εξαιρέσεις, για παράδειγμα για χώρες, όπως η Ιταλία, όπου το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό, καθιστώντας χρονοβόρα και επίπονη την ανάκτηση των ενέχυρων.
Εναλλακτικά, οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να αφήσουν αυτή την χρονική προσέγγιση και να κατατάξουν τις τράπεζες και τα δάνεια σε ομάδες, ανάλογα με το ποσοστό του βιβλίου τους που έχει πρόβλημα ή ανάλογα με το αν είναι εκτεθειμένες σε κλάδο με γνωστά προβλήματα, όπως αυτόν της ναυτιλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης