Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Υψηλό το κόστος για την οικονομία από την αποτυχία της συνόδου του G7

tags :
El-Erian: Υψηλό το κόστος για την οικονομία από την αποτυχία της συνόδου του G7
Σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις ορισμένων πολιτικών αναλυτών, ακόμη και μετά την πρόσφατη απογοήτευση στον Καναδά, η G7 μπορεί και θα διαδραματίσει ρόλο - αν και λιγότερο σημαντικό - στη διεθνή σκηνή
Την άποψη ότι η Σύνοδος Κορυφής των G7 στον Καναδά ήταν απογοητευτική, αλλά ταυτόχρονα ότι η εν λόγω ομάδα χωρών δεν είναι «άχρηστη» εκφράζει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο El-Erian.
Όπως τονίζει σε αυτό «το να λέμε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών του G7 στις αρχές του μήνα στον Καναδά ήταν ασυνήθιστη θα ήταν μάλλον λάθος.
Μια παραδοσιακά φιλική και προβλέψιμη συγκέντρωση ομοϊδεατών χωρών υπονομεύθηκε από την επιδείνωση και τη διαφωνία, με αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης συναίνεσης στο τελικό ανακοινωθέν.
Όμως, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να δηλώσουν το τέλος της συνοχής, της ακεραιότητας και της χρησιμότητας των G7, οι αγορές αδιαφόρησαν.
Στην πραγματικότητα, η μακροπρόθεσμη έκβαση μπορεί να αποδείξει ότι οι αγορές είναι σωστές, αν και υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής της G7 συγκρούστηκαν σε θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η δυνατότητα «επιστροφής» της Ρωσίας.
Όμως, η έντονη δημοσιότητα των διαφωνιών τροφοδοτήθηκε κυρίως από την κόντρα που αφορούσε το διεθνές εμπόριο.
Αυτές οι διαφωνίες - ενισχυμένες από διαρκείς διαφορές στα βασικά δεδομένα - παρεμπόδισαν την πρόοδο σε άλλους τομείς όπου ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, ορισμένων άλλων ζητημάτων στη Μέση Ανατολή, της Βόρειας Κορέας, της μετανάστευσης και της ανακούφισης των προσφύγων.
Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησαν τα άλλα μέλη της Ομάδας των 7 για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», οι οποίες ισχυρίζονται ότι ζημιώνουν την αμερικανική οικονομία και τους εργαζόμενους της.
Τα άλλα κράτη – μέλη του G7 - όλοι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ - αντιμετώπισαν τον πρόεδρο Donald Trump καταθέτοντας στοιχεία που ελπίζουν ότι απέδειξαν ότι το εμπόριο ήταν ιδιαίτερα επωφελές για όλες τις χώρες.
Αλλά οι ΗΠΑ κράτησαν σταθερά τη στάση τους.
Χωρίς παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους της, ξεκαθάρισαν ότι θα επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.
Αυτή η προσέγγιση σηματοδοτεί μια απότομη διαφοροποίηση από το παρελθόν και ένα νέο σοκ για τους ειδικούς.
Ενώ χρειάζονται κάποιες αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις, στο παρελθόν, τέτοιες αλλαγές θα είχαν επιδιωχθεί με τρόπο ομαλό και συνεργατικό - όχι υπό σταθερή και αυξανόμενη τιμολογιακή πίεση.
Αντ 'αυτού, οι μεγάλες οικονομίες της Δύσης φέρονται ότι θα συμμετάσχουν σε μια τιμολογιακή διαμάχη, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο γεμάτο από οδυνηρές συνέπειες που θα βλάψουν όλους τους εμπλεκόμενους.
Αλλά δεν είναι μόνο οι δυτικές οικονομίες που είχαν τις ΗΠΑ στο στόχαστρό τους.
Η κυβέρνηση Trump πιέζει την Κίνα να αντιμετωπίσει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και να μειώσει τους μη δασμολογικούς φραγμούς.
Εδώ, όλα τα άλλα μέλη της G7 συμφωνούν ότι τα παράπονα της Αμερικής είναι νόμιμα και ότι και τα ίδια βλάπτονται από τις κινεζικές τακτικές
Ωστόσο, δεδομένης της σύγκρουσης για το ενδοκοινοτικό εμπόριο, η ομάδα δεν μπόρεσε να ενώσει μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη απάντηση στην Κίνα.
Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αυξάνοντας την αβεβαιότητα που τώρα θέτει σε κίνδυνο μια συγχρονισμένη ανάκαμψη της ανάπτυξης, η οποία, λόγω ανεπαρκών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, εξαντλείται ήδη σε πολλές χώρες εκτός από τις ΗΠΑ.
Η αποτυχημένη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 7 κατάστρεψε ένα πολύ σημαντικό χτύπημα σε μια πάλαι ποτέ ισχυρή ομάδα που είχε ήδη αμφισβητηθεί από την παγκόσμια οικονομική αναδιάρθρωση, την εμφάνιση της πιο αντιπροσωπευτικής G20 και τις νέες μορφές περιφερειακής πολιτικής.
Επομένως, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έφθασε το τέλος της G7.
Ωστόσο, όταν οι αγορές άνοιξαν τη Δευτέρα το πρωί, ήταν εντελώς ανεπηρέαστες από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.
Γι’ αυτές η σύνοδος κορυφής της G7 ήταν ουσιαστικά κάτι που αγνόησαν πλήρως.
Σε ένα επίπεδο, αυτή η ανομοιογένεια μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο αγώνας των G7 θα έχει μόνο μικρό και στενό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ειδικά σε σύγκριση με παράγοντες όπως η νομισματική πολιτική.
Πιο θεμελιωδώς, οι αγορές έχουν ρυθμιστεί για να αναβάλουν σημαντικές προσαρμογές τιμών έως ότου υπάρξουν συντριπτικές αποδείξεις αρνητικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων.
Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές αντιμετώπισαν μια ασυνήθιστα μεγάλη (και επεκτεινόμενη) σειρά μη συμβατικών πολιτικών δηλώσεων και ελιγμών.
Αλλά, ως επί το πλείστον, η ρητορική δεν έχει μεταφραστεί στην πραγματικότητα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ασήμαντες για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό ήταν αλήθεια για τον ρητορικό αγώνα πυγμαχίας του Trump πέρυσι με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-Un, κάτι που ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι θα οδηγούσε σε ένοπλες συγκρούσεις.
Ήταν επίσης η περίπτωση της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας, την οποία ορισμένοι θεωρούσαν ως ένδειξη ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος.
Ανησυχητική ήταν και η αύξηση της δύναμης των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στην ΕΕ.
Για τις αγορές, η αναμονή για ισχυρές ενδείξεις οικονομικού αντίκτυπου, παρά η αντίδραση σε κάθε δήλωση ή γεγονός, αποδείχθηκε κερδοφόρα.
Αυτό πιθανόν να είναι και η σωστή προσέγγιση για τη Διάσκεψη Κορυφής των G7 - και όχι μόνο επειδή η σημασία της συγκεκριμένες ομάδας στην παγκόσμια οικονομία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Δεδομένου του μεγάλου αριθμού μακροχρόνιων οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, θεσμικών, πολιτικών και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7, που λειτουργούν ως σταθεροποιητές, η σύνοδος κορυφής αυτού του μήνα μπορεί να τελικά να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η ομάδα G7 δεν έχει υποστεί θανατηφόρο χτύπημα. εξακολουθεί να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην παγκόσμια σκηνή - αν και λιγότερο σημαντικό.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η απογοήτευση στον Καναδά θα ήταν χωρίς κόστος.
Τα μέλη του G7 έχασαν μια πολύτιμη ευκαιρία να αναπτύξουν κοινές θέσεις για θέματα για τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και ο υπόλοιπος κόσμος.
Σε μια εποχή σημαντικής πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας, η αποσταθεροποίηση των «σταθερών αξόνων» αποτελεί κίνδυνο για το σύστημα στο σύνολό του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης