Αναμονή και υπομονή και από τους shorts ενόψει Eurogroup – Καμία μεταβολή τον τελευταίο μήνα

Αναμονή και υπομονή και από τους shorts ενόψει Eurogroup – Καμία μεταβολή τον τελευταίο μήνα
Η τεχνική εικόνα του ΧΑ και η πορεία των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές
Άκρως υπομονετικοί εμφανίζονται οι έχοντες θέση short στην αγορά αφού τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχει κάποια μεταβολή.
Η τελευταία γνωστοποίηση έλαβε χώρα στις 23 Μαΐου και ήταν μία μικρή μείωση της θέσης της Lansdowne Partners στη ΔΕΗ.
Το fund εξακολουθεί παρά την πτώση της μετοχής να έχει ανοικτή θέση 1,19%, ενώ αμετάβλητες είναι και οι θέσεις που έχει σε Τράπεζα Πειραιώς (1,80%) και Eurobank (0,60%).
Σημειώνεται πως η μετοχή της ΔΕΗ στη χθεσινή συνεδρίαση (19/6) είχε εξαιρετική πορεία και κατέγραψε σημαντική άνοδο με αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Αμετάβλητες είναι και οι θέσεις της Oceanwood Capital Management σε Εθνική Τράπεζα (0,70%) και Alpha Bank (0,81%) αλλά και της Marshall Wace στην Πειραιώς με 0,81%.
Υπάρχει βέβαια και η short θέση του Oasis Investments στη Folli Follie, όπου εκεί η μετοχή και τα παράγωγα έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως όλοι οι επενδυτές φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας το αυριανό (21/6) Eurogroup.
Θεωρούν πως για την αγορά θα είναι μεγάλη έκπληξη να δοθεί κάτι καλό για το ελληνικό χρέος και προφανώς οι ξένοι δεν περιμένουν κάτι τέτοιο που ίσως να τους οδηγούσε σε μείωση θέσεων.
Από την άλλη η πορεία των ομολόγων στις αγορές του εξωτερικού αλλά της Ελλάδας δείχνουν πως υπάρχει έντονη ανησυχία.
Για το ελληνικό δεκαετές η τιμή κοντά στο 4,4% δείχνει επίσης στάση αναμονής και δεν αλλάζει κάτι προς το θετικότερο αν δεν υποχωρήσει κάτω από το 4,3-4,2%.
Ανησυχίες εκφράζουν οι αναλυτές για την πορεία του Ιταλικού κυρίως ομολόγου αλλά και του Ισπανικού με το πρώτο να σημειώνουν πως «τσιμπάει» περισσότερο.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται άλλωστε στον τζίρο του ΧΑ ο οποίος είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Όσο ο τζίρος παραμένει χαμηλός και η αγορά σε επίπεδο γενικού δείκτη βρίσκεται κάτω από το ανοδικό κανάλι, για τους τεχνικούς αναλυτές οι ανησυχίες δεν μειώνονται.
Αναφέρουν πως το γράφημα του γενικού δείκτη έχει δημιουργήσει μία γωνία ενώ και η πιθανή διασταύρωση κινητών μέσων ίσως χειροτερεύσουν την τεχνική εικόνα αν δεν υπάρξει κάποια αξιόλογη άνοδος άμεσα.
Τέλος τονίζουν την πορεία της μετοχής της Coca Cola, η οποία όταν «κινδυνεύει» η αγορά καταγράφει σημαντική άνοδο και λόγω της βαρύτητας που έχει στη διαμόρφωση του δείκτη, τον συγκρατεί και δεν αφήνει να καταγραφούν σημαντικές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS