Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Το χάσμα στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών καθηλώνει τους επενδυτές

tags :
BofA: Το χάσμα στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών καθηλώνει τους επενδυτές
BofA: Το χάσμα στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών καθηλώνει τους επενδυτές
Μόλις μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η υπέρμετρη παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες και ήδη αρχίζει να παρατηρείται μια «λειψυδρία» μετρητών ...



... η Bank of America δημοσίευσε στην τελευταία ανάλυσή της, τονίζοντας  ότι ενώ η ποσοτική χαλάρωση χαρακτηρίστηκε κυρίως ως ένα περιβάλλον όπου υπερβολική ρευστότητα κυνηγούσε πολύ λίγα ομόλογα, χαμηλότερα επιτόκια, αυστηρότερα πιστωτικά περιθώρια «δεν υπάρχει αμφιβολίες ότι η ποσοτική σύσφιγξη (QT) θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή υψηλότερα επιτόκια, ευρύτερα πιστωτικά περιθώρια και πολύ ασταθείς συνθήκες αγοράς (Σχήμα 1)».
Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο η κόλαση δεν έχει ξεσπάσει ακόμα πάνω από τις αγορές, είναι ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε αυτή την «ενδιάμεση φάση» - δηλαδή στο δρόμο από το QE στο QT - όπου τα πράγματα παραμένουν κανονικά, όπως γράφει η BofA (Σχήμα 2).



Ως εκ τούτου, καθώς υπάρχει αυτή η αργή μετάβαση από το QE στο QT, έχουν ήδη καταγραφεί επιτόκια, ευρύτερα πιστωτικά περιθώρια (Σχήμα 3) και μεγαλύτερη μεταβλητότητα (Σχήμα 4).
Και αυτό είναι μόνο η αρχή.



Ο λόγος για τον οποίο οι αγορές δεν βιώνουν ακόμη την πλήρη επίδραση του QT είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες, ειδικότερα η ΕΚΤ και η BOJ εξακολουθούν να προσφέρει τεράστια ρευστότητα μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων (Σχήμα 5), ακόμη και αν αυτά τα δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σταδιακά μειώνονται.
Αυτή η ισορροπία, επιτρέπει στο σύστημα να παραμείνει σε αυτήν την ασταθή κατάσταση επ 'αόριστον, επειδή κάθε φορά που οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυξάνονται υπερβολικά λόγω του QT και των αυξήσεων των επιτοκίων, θα υπάρξουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων από ΕΚΤ και BOJ.
«Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ΗΠΑ δεν θα αυξηθούν πάρα πολύ και η σταθερή εισοδηματική μεταβλητότητα παραμένει μέτρια», σύμφωνα με την BofA.
Αποτρέποντας την κατάρρευση της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε το τέλος του δικού της QE, απροσδόκητα υποσχέθηκε συνεχή αρνητικά επιτόκια (NIRP) για μεγάλο χρονικό διάστημα (Σχήμα 6 ).



Το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη λειτουργεί λίγο πολύ όπως το QE.
Ουσιαστικά: με τα επίμονα αρνητικά επιτόκια, οι ευρωπαίοι επενδυτές αναγκάζονται είτε να αναλαμβάνουν μεγάλο κίνδυνο επιτοκίου είτε πιστωτικό κίνδυνο για να κερδίσουν ακόμη και μια μικρή θετική απόδοση 0,50% (Σχήμα 9).
Αυτό επιβεβαιώνει την πίεση ισοπέδωσης των ταύρων τόσο στις τιμές όσο και στις καμπύλες αποδόσεων.



Και αυτό είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα ή, όπως σημειώνει η BofA, «δεν έχουμε δει αυτό το έργο πριν», επειδή όπως γράφει, «ενώ το QT από μόνο του είναι ένα σπάνιο περιστατικό, ποτέ δεν βρισκόμασταν σε περιβάλλον QT με φόντο το QE της ΕΚΤ και της BOJ και περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων».
Με δεδομένη τη σαφή αποτυχία της ΕΚΤ και της BOJ να επιτύχουν τους στόχους τους για πληθωρισμό κοντά στο 2% (Σχήμα 8), ο δρόμος από το QE στο QT μπορεί να είναι μακρύς - σίγουρα χρόνια ».
Τι σημαίνει αυτό από την άποψη των πρακτικών πιστωτικών συναλλαγών;
Εδώ η BofA αναπτύσσεται με σκεπτικισμό ότι ένα διογκούμενο πιστωτικό εμπόριο θα είναι κατάλληλο καθώς συνεχίζουμε να απομακρυνόμαστε από το QE και πηγαίνουμε πιο κοντά στο QT.



 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης