Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,1% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.278,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Πτώση 0,1% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.278,60 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,1% έκλεισε ο χρυσός, με τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να στρέφουν τους επενδυτές περισσότερο προς την ασφάλεια του δολαρίου
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (19/6/2018) ο χρυσός, με τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να στρέφουν τους επενδυτές περισσότερο προς την ασφάλεια του δολαρίου.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε χθες να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 200 δισ. δολ.
Άμεση ήταν η απάντηση από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τον Trump ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδρασή της είναι έντονη και σθεναρή.
Όπως εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με απώλειες 1,50 δολ. ή 0,1%, στα 1.278,60 δολ. ανά ουγγιά, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017 που είχε «αγγίξει» την Παρασκευή (15/6).
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,157 δολ.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου - που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων - ενισχυόταν κατά 0,3%, στις 95 μονάδες.
Το ευρώ έχει δεχτεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε πότε και πώς θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.
Σήμερα, ο Draghi διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει προβλέψιμη και σταδιακή, τονίζοντας ότι δεν θα εκπλήξει τις αγορές.
Ώθηση στο δολάριο προσέφεραν σήμερα και τα θετικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,350 εκατ. κατοικιών τον Μάιο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης