Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεπέρασαν τα 32 δισ. ευρώ οι IPOs ευρωπαϊκών εταιρειών, εντός του 2018!

tags :
Ξεπέρασαν τα 32 δισ. ευρώ οι IPOs ευρωπαϊκών εταιρειών, εντός του 2018!
«Καυτή» η αγορά IPOs ευρωπαϊκών εταιρειών 
Στα 32,5 δισεκ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι (27) αρχικές δημόσιες προσφορές (Initial Public Offerings, IPOs) ευρωπαϊκών εταιρειών που έλαβαν χώρα το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ιστότοπος «dealroom.co».
Για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, το ποσό έφθανε τα μόλις 8,3 δισεκ. ευρώ (57 IPOs), επισημαίνεται.
Μάλιστα, ο «χορός» των IPOs δεν έχει τελειώσει ακόμη για το τρέχον έτος, καθώς ουκ ολίγες ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στα χρηματιστήρια, μεταξύ αυτών οι Funding Circle και FarFetch, οι οποίες, να σημειωθεί πως είναι «μονόκεροι» (unicorns, start-ups που ξεπερνούν το 1 δισεκ. δολάρια σε αξία)
Η IPO που ξεχώρισε ήταν και η πιο πρόσφατη (13/6), της ολλανδικής εταιρείας συναλλαγών Adyen, με την τιμή να διπλασιάζεται κατά την πρώτη συνεδρίαση και την κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει τα 15 δισεκ. ευρώ!
Η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τις Spotify, Avast και CVC Capital μα πραγματοποιούν το μεγάλο βήμα.

Στο υψηλότερο επίπεδο 10 ετών οι IPOs το 2017

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποδεικνύεται το 2017 για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, καθώς βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, ενώ υπήρξε σημαντική ενίσχυση τόσο του όγκου όσο και της αξίας τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic μέχρι τις 27/12/2017 σχεδόν 1.700 εταιρείες προχώρησαν σε αρχική δημόσια εγγραφή.
Πρόκειται για αύξηση 44% σε σύγκριση με το 2016 και για τα περισσότερα IPOs από το 2007.
Παράλληλα τα έσοδά από αυτές έφθασαν στα 196 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σύγκριση με το 2016 και όντας το υψηλότερο ποσό από το 2014.
Στις ΗΠΑ τα έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές έφθασαν στα 49 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν διπλάσια σε σύγκριση με τα 24 δισ. δολάρια του 2016.
Αύξηση 40% σημείωσαν τα IPOs στην Ευρώπη, ενώ η αγορά της Κίνας απόλαυσε ένα έτος ρεκόρ, με περισσότερες από 400 εταιρείες να προχωρούν σε αρχική δημόσια εγγραφή στα χρηματιστήρια Shenzhen και Shanghai, όπως σημειώνει η Ernst & Young.



Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία των αρχικών δημόσιων εγγραφών το 2018, με κάποιους να θεωρούν ότι η δραστηριότητα θα σταθεροποιηθεί, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα».



Κορυφαία αγορά, από πλευράς της αξίας των IPOs που διαχειρίζεται ήταν το New York Stock Exchange (NYSE), εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρέθηκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, στην τρίτη ο Nasdaq και στην έκτη θέση το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης