Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι νέες απειλές Trump έπληξαν τη Wall Street - Πτώση -1,1% για τον Dow Jones

tags :
Οι νέες απειλές Trump έπληξαν τη Wall Street - Πτώση -1,1% για τον Dow Jones
Ισχυρές πιέσεις για μετοχές εταιρειών με υψηλή έκθεση στην αγορά της Κίνας
Σε πτωτική τροχιά οι αμερικανικές μετοχές, με τον Dow Jones να διαγράφει όλα του τα κέρδη από την αρχή οτυ 2018, μετά τις νέες απειλές του Donald Trump ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, η αξία των οποίων μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 200 δισ. δολάρια!
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρήσει σχεδόν κατά 300 μονάδες ή 1,1% και να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 24.700 μονάδων, με τις μετοχές των Boeing, DowDuPont και Caterpillar να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες 3,8%, 2,1% και 3,6% αντίστοιχα.
Καλύτερη η εικόνα για τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500, με πτώση 0,4% στις 2.762 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,3% χαμηλότερα στο επίπεδο των 7.725 μονάδων.
Ισχυρά κέρδη για τον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύθηκε 9,5% στις 13,48 μονάδες
«Κάποια στιγμή αρχίζεις να αναρωτιέσαι έως πότε οι μετοχές θα αντιδρούν αρνητικά το ίδιο «πακέτο» ειδήσεων.
Πιθανώς ο Trump να ακολουθεί μία δική του τακτική διαπραγμάτευσης για να πετύχει μία συμφωνία.
Ίσως, όμως, να υπάρχει και πραγματικός κίνδυνος από την όλη αυτή κατάσταση, ο οποίος μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταναλωτών», εκτίμησε ο Willie Delwiche, στρατηγικός αναλυτής της Baird.
Ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών και chips, με αυτές των Qualcomm και Nvidia να υποχωρούν άνω του 1%, με δεδομένο ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση στην αγορά της Κίνας.
Πτώση 1,4% για τον τίτλο της Ford Motor, μία ακόμη αμερικανική εταιρεία που στηρίζεται στην κινεζική αγορά.




Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου δείχνουν έτοιμες να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα, αλλά δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι προηγουμένως και ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο συνετές στη χρήση καυσίμων, ένα «άλμα» στις τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν θα έπληττε πολύ την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε σήμερα (19/6/2018) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας, Robert Kaplan.
«Είναι η άποψη των οικονομολόγων της Fed του Ντάλας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου στην αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να είναι πιο συγκρατημένες από ό,τι στο παρελθόν», ανέφερε σε δοκίμιό του ο Kaplan.
Ο αξιωματούχος της Fed ανέφερε ότι μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% θα είχε πιθανώς μάλλον μέτρια αρνητική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα μειωθούν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.
Μετά από μερικά χρόνια κατά τα οποία η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου πίεσε χαμηλότερα τις τιμές, η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται τώρα σε μια «εύθραυστη ισορροπία», ανέφερε ο Kaplan.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά σε μερικά χρόνια, εν μέρει επειδή η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με την αυξανόμενη όρεξη της παγκόσμιας οικονομίας για ορυκτά καύσιμα.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, σημειώνει ο Kaplan.

Μακροοικονομία

Κοντά σε υψηλά 11 ετών «εκτοξεύτηκαν» οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο του 1018, αν και μια μείωση στις οικοδομικές άδειες, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, δείχνει ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας θα παραμείνει ήπια.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19/6/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,350 εκατ. κατοικιών τον Μάιο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του Απριλίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς, δείχνοντας μια μείωση των ενάρξεων στα 1,286 εκατ., έναντι των 1,287 εκατ. που είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των ενάρξεων κατοικιών στα 1,310 εκατ. για τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν πτώση 4,6%, στις 1,301 εκατ. μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 - έναντι των προβλέψεων για μια μείωσή τους στα 1,350 εκατ.

Επιχειρήσεις

Την εξαγορά της Foundation Medicine συμφώνησε η φαρμακευτική Roche, με το ποσό που θα καταβάλει ο ελβετικός κολοσσός να φθάνει τα 2,4 δισεκ. δολάρια, έναντι αποτίμησης 5,3 δισεκ. δολαρίων για την αμερικανική εταιρεία.
Το ποσό αφορά τίμημα 137 δολαρίων ανά μετοχή, premium περίπου 30% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Το deal θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου 2018, όπως γνωστοποίησαν οι εταιρείες.
Η εδρεύουσα στο Cambridge της Μασαχουσέτης Foundation Medicine, είναι μία εταιρεία μοριακών πληροφοριών που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Προσφέρει διεξοδικές αναλύσεις γενετικού προφίλ (CGP) για τον εντοπισμό μοριακών αλλοιώσεων στον καρκίνο του ασθενούς και την αντιστοίχιση με στοχοθετημένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες και κλινικές δοκιμές.
«Αυτό είναι σημαντικό για την εξατομικευμένη στρατηγική περί υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πιστεύουμε ότι οι μοριακές γνώσεις και η ευρεία διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένου γονιδιωματικού προφίλ, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την πρόσβαση σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο.
Θα διατηρήσουμε την αυτονομία του FMI, ενώ θα τον υποστηρίξουμε στην επιτάχυνση της προόδου», δήλωσε ο επικεφαλής της Roche, Daniel O'Day.
Σε μια εποχή που το ΔΝΤ εκτιμά ότι πάνω από το 20% των εταιρειών παγκοσμίως δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις πληρωμές των τόκων τους εάν τα επιτόκια κινητοποιηθούν σημαντικά υψηλότερα, η Comcast και η AT & T είναι έτοιμες να γίνουν οι πιο χρεωμένες εταιρείες παγκοσμίως οι δύο εταιρείες με ελάχιστο περιθώριο ελιγμών, αν τα κέρδη υποχωρήσουν, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει η WSJ, αν οριστικοποιηθεί η συγχώνευση, οι δύο εταιρείες θα έχουν συνολικά 350 δισ. δολάρια σε ομόλογα και δάνεια.
Ο αριθμός αυτός κάνει νευρικούς αρκετούς διαχειριστές ομολόγων και ορισμένοι τονίζουν ότι δεν θα συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα της Comcast ή της AT & T εκτός και τους αποφέρουν μια κατάλληλα υψηλή απόδοση.
Η WSJ μας υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες έφτασαν σε αυτό το επίπεδο χρέους μετά από μια δεκαετή αύξηση του εταιρικού δανεισμού, καθώς οι εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των δύο αυτών τηλεπικοινωνιακών γιγάντων- προχώρησαν σε πολύ μεγάλα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών για να καταπραΰνουν τους επενδυτές και χρηματοδότησαν αυτές τις επαναγορές μετοχών με την έκδοση ομολόγων.
Το παγκόσμιο εταιρικό χρέος, εξαιρουμένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανέρχεται σήμερα σε 11 τρισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, η μέση μόχλευση για εταιρείες με βαθμολογία επενδυτικού βαθμού αυξήθηκε κατά 30% από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Η συμφωνία της AT & T για την εξαγορά της Time Warner την έχει αφήσει με χρέη ύψους σχεδόν 200 δισ. δολαρίων, Δείκτη μόχλευσης που είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο για εταιρείες που βαθμολογούνται στο κάτω μέρος της κλίμακας επενδυτικής βαθμίδας (αν και είναι βέβαιο ότι η εταιρεία λέει ότι είναι η μόχλευση είναι σημαντικά χαμηλότερη).
Η AT & T θα έχει χρέη περίπου 181 δισ. δολαρίων λόγω της εξαγοράς Time Warner, αλλά άλλες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών μισθώσεων και των υποχρεώσεων ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια, λέει ο κ. Arden.
Ως εκ τούτου, ο οίκος αξιολόγησης S&P εκτιμά τη μόχλευση της εταιρείας περίπου 3,5 φορές τα EBITDA.
Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τη μόχλευση των 3,75 φορές που η S & P θεωρεί χαρακτηριστική για συγκρίσιμες εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τριπλάσιο Β-μείον, χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού.
Η AT & T υπολογίζει τη μόχλευση της σε 2,9 φορές το Ebitda, αλλά δεν περιλαμβάνει τις μισθώσεις ή τις υποχρεώσεις μετά την συνταξιοδότηση στο σχήμα.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών προβλέπει να επανέλθει η μόχέυση στις 2,5 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Η εταιρεία προσπάθησε να καθησυχάσει τους διαχειριστές ομολόγων υποσχόμενη αναλογία μόχλευσης 2,5 φορές (από τον υπολογισμό της εταιρείας) εντός τεσσάρων ετών. Αλλά αν οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν το αδιανόητο και υποβαθμίσουν σε μη επενδυτική βαθμίδα τις αξιολογήσεις της Comcast και της AT & T, οι διαχειριστές κεφαλαίων που απαγορεύεται να κατέχουν ομόλογα με μη επενδυτική βαθμίδα θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν στην πώληση των ομολόγων των εταιριών.
Ο Gene Tannuzzo, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments, έχει μειώσει κατά το ήμισυ την έκθεσή του σε ομόλογα εταιρειών τηλεπικοινωνιών κατά το τελευταίο έτος, εξαιτίας του αυξανόμενου χρέους και των ανοιγμάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου.
Η S&P και η Moody's - οι δύο πιο σημαντικοί οίκοι αξιολόγησης - μείωσαν την αξιολόγηση για τα ομόλογα της AT & T την Παρασκευή (15/6) σε δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (σκουπίδια).

Αναλύσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξημένο ρίσκο που έχουν αναλάβει οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, κρούει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, χωρίς να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην πλειοψηφία.
Επισημαίνεται ότι, επί του παρόντος, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έχει ενισχυθεί άνω του 3% για εντός του 2018, ενώ, σε ετήσια σύγκριση, η άνοδος φθάνει το 19%!
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, ο οποίος συστήνει στους επενδυτές να ανακατανείμουν κατάλληλα το χαρτοφυλάκιό τους, ορισμένες από τις μετοχές της Wall Street κρίνονται υπερτιμημένες.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite, επισημαίνεται, όπου οι επενδυτές «δεν έχουν αντιληφθεί την επιβράδυνση της αύξησης των κερδών».
Στην ίδια μοίρα και πολλές από τις εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης (Russell 2000), που θα συμπαρασυρθούν από τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων και τη νομισματική σύσφιξη.
Ο αναλυτής, προκειμένου να αποδείξει το αυξημένο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές, επικαλείται την ισχυρή άνοδο μετοχών με τεράστιες θέσεις «short», όπως οι Apple (+12% το 2018) και Netflix (+104%!!), η μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο.
Επιπλέον απόδειξη αποτελεί το «ράλι» σε μετοχές εταιρειών με «junk» ομόλογα -πολύ χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας-, υπογραμμίζεται.
Σε αντίθετο κλίμα, ο κ. Wilson ορίζει σε «overweight» τη σύσταση για τον κλάδο επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις American Electric Power, FirstEnergy και NextEra Energy.
Συνέχεια των αθετήσεων πληρωμών χρεογράφων στον αθετήσεων πληρωμών των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπιστώνει η Fitch Ratings, κόντρα στις υψηλότερες τιμές «μαύρου χρυσού», εντός του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, το ποσοστό αθέτησης πληρωμών ομολόγων για τον κλάδο ενέργειας και εξόρυξης-εξοπλισμού (πετρελαίου) διαμορφώνεται επί του παρόντος, μέχρι τέλος Μάη 2018, στο 5,8% επί του όγκου, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 2,7% για το σύνολο των χρεογράφων υψηλής απόδοσης (junk).
Να σημειωθεί ότι, για τον κλάδο, το ποσοστό αθέτησης είχε εκτοξευθεί στο 32,1% τον Αύγουστο 2016, εν μέσω κρίσης στην ενέργεια, για να διαμορφωθεί στο 19,7% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, οπότε και ξεκίνησε η σταθερά καθοδική πορεία.
Μεταξύ των εταιρειών που χρεοκόπησαν ή απλά αθέτησαν πληρωμές τον περασμένο μήνα, στις Η.Π.Α., ήταν Fieldwood Energy.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Fitch αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την τιμή του «μαύρου χρυσού», «βλέποντας», πλέον, το πετρέλαιο Brent στα 70 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο, το 2018, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 57,5 δολάρια.
Σε ό,τι αφορά στο επόμενο έτος, η πρόβλεψη αναβαθμίστηκε στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 57,5 δολαρίων.
Μετά το 2020, η τιμή αναμένεται να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 60 δολάρια, επισημαίνεται.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι τιμές υποστηρίζονται επί του παρόντος από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και την έντονη ζήτηση, κόντρα στις ενδείξεις ότι Σαουδική Αραβία τη Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσουν την αύξηση παραγωγής, στη συνάντηση του Ο.Π.Ε.Κ., στις 22 Ιουνίου 2018.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η έκβαση της συνόδου του ΟΠΕΚ και η επακόλουθη συμμόρφωση με κάθε αναθεωρημένη συμφωνία, ωστόσο αναμένουμε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής θα είναι βαθμιαία και συντονισμένη, ώστε να αποφευχθεί η μετατόπιση της αγοράς σε τεράστιο πλεόνασμα», σχολιάζει η Fitch, υπογραμμίζοντας ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας για τις εταιρείες του κλάδου.
Την εκτίμηση ότι οι τελευταίοι εμπορικοί δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Λευκό Οίκο ενδέχεται να στείλουν τις μετοχές σε ελεύθερη πτώση εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και πρόεδρος του Burnbrae Group, Jim Mellon.
Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο «φυσικά κι έχουν μια επίδραση στην αγορά, αλλά η αγορά αντιδρά διότι είναι ήδη πολύ ακριβή» δήλωσε στο CNBC ο Mellon και πρόσθεσε ότι «έχει φτάσει η στιγμή για μια μεγάλη διόρθωση».
Ο πρόεδρος του Burnbrae Group αναφέρθηκε επίσης στον υπερβολικό εφησυχασμό στις αγορές και στις δυσανάλογες τοποθετήσεις σε αυτό που θεωρούσε ως πολύ φουσκωμένο asset όπως οι τεχνολογικές μετοχές.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό μεγιστάνα, οι φόβοι για το εμπόριο είναι απλώς μια δικαιολογία που έψαχναν οι επενδυτές για να προχωρήσουν σε πωλήσεις.
«Υπήρξε πάρα πολύ εφησυχασμός, πάρα πολλές επαναγορές μετοχών από τις εταιρίες που στήριξαν την αγορά, υπερβολική συγκέντρωση ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα στις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ και ήρθε η ώρα για μια πολύ μεγάλη διόρθωση, που φαίνεται να αρχίζει».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC, η Τρίτη (19/6/2018) φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη μέρα για τις μετοχές, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κινδυνεύουν να χάσουν στο άνοιγμα τα περισσότερα από τα κέρδη του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης