Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο οικονομικού ύψους 716 δισ. δολαρίων για τις αμυντικές δαπάνες

tags :
ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο οικονομικού ύψους 716 δισ. δολαρίων για τις αμυντικές δαπάνες
ΗΠΑ: Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο οικονομικού ύψους 716 δισ. δολαρίων για τις αμυντικές δαπάνες
Η Γερουσία ψήφισε εύκολα ένα νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής με δαπάνες 716 δισ. δολαρίων και στόχο την συνέχιση υλοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι για την ενίσχυση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σύγκρουσης με τους υποστηρικτές της αμυντικής βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο, αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης της πολιτικής αυτής, επισημαίνει το Politico.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει περισσότερα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, επίσης την αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και την μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς τους, για περίπου μία δεκαετία.
Από την άλλη μεριά, σε αρκετές περιπτώσεις η νομοθεσία αυτή, υστερεί συγκρινόμενη με μία έκδοση του ίδιου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο μήνα.
Το νομοσχέδιο (2019 National Defense Authorization Act, H.R. 5515 [115]) ψηφίστηκε από την Γερουσία με 85 θετικές ψήφους, έναντι 10.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθετική πρακτική, στο επόμενο στάδιο η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία θα πρέπει να συνεργαστούν μέσω της συγκρότησης μιας κοινής επιτροπής εργασίας, προκειμένου να "γεφυρώσουν” τις διαφορές τους και να επιτύχουν μια συνδυαστική κοινή έκδοση του νομοσχεδίου, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στα δύο νομοθετικά σώματα.
Μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο, αλλά και την χθεσινή ψηφοφορία που έγινε στην Γερουσία, η κατάρτιση του τελικού συνδυαστικού νομοσχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Από την άλλη μεριά, για την επίτευξη ενός κοινού νομοθετικού αποτελέσματος θα πρέπει να ξεπεραστούν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων, σχετικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων, την επιλογή των πιο σημαντικών οπλικών συστημάτων, αλλά και την πορεία αναδιοργάνωσης της γραφειοκρατίας στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο αριθμός των ψήφων με τις οποίες το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Γερουσία είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να επιτρέπει την αντιμετώπιση της άσκησης ενδεχόμενου βέτο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, παρά την πολιτική ένταση που χαρακτήρισε τις κοινοβουλευτικές εξελίξεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ένταση αυτή, πυροδοτήθηκε από πρόσφατες αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, σχετικά με την επιβολή δασμών, αλλά και την διαχείριση των μεταναστών.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Γερουσίας την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τ. Inhov που εκλέγεται στην Οκλαχόμα και διαχειρίστηκε το νομοσχέδιο των αμυντικών δαπανών, το χαρακτήρισε ως μία αναγνώριση "της νέας έμφασης που δίνεται στην άμυνα των ΗΠΑ.
"Λέω σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για την καριέρα τους, ότι η βοήθεια έρχεται,” είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα υποστήριξης στα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παρά τις επισημάνσεις των ηγετών της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είναι ανοιχτή προς διαβούλευση, αρκετές τροπολογίες κατατέθηκαν στην ολομέλεια του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.
Με δεδομένες τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, αρκετοί γερουσιαστές, έθεσαν εμπόδια στην ψήφιση τροπολογιών, προκειμένου να ψηφιστούν οι δικές τους προτάσεις.
Ωστόσο, οι περισσότερες τροπολογίες απορρίφτηκαν.
Ως συνέπεια του κλίματος εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων, μια σειρά ερειστικών τροπολογιών απορρίφθηκαν.
Μεταξύ αυτών, και η προσπάθεια που έκανε ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ να απενεργοποιήσει την εφαρμογή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κι αλουμινίου, που με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, επέβαλε η κυβέρνηση Trump σε συμμάχους των ΗΠΑ.
Επίσης, αποκλείστηκε μία τροπολογία από το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, J. Reed που στόχευε στα σχέδια της κυβέρνησης Trump για την ανάπτυξη ενός νέου βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου με δυνατότητα εκτόξευσης από υποβρύχια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την διάθεση κονδυλίων 65 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα αυτό, ενώ καταργεί την απαίτηση σχετικής έγκρισης από το Κογκρέσο, πριν από την ανάπτυξή του νέου πυρηνικού πυραύλου.
Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία θεωρούν ότι η ανάπτυξη νέων τακτικών πυρηνικών όπλων θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση, ενώ θα αυξήσει και το ρίσκο ενός πυρηνικού πολέμου. Έτσι, έχουν αναβαθμίσει σε πολιτική προτεραιότητά τους, την περικοπή των κονδυλίων για την ανάπτυξη τέτοιου είδους όπλων.
"Στην περίπτωση που αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, το Κογκρέσο θα έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία, προκειμένου να έχουμε λόγο για το πως θα αναπτυχθούν τα όπλα, το οικονομικό κόστος που θα έχουν, αλλά και το πως ή το που θα αναπτυχθούν,” επεσήμανε από την πλευρά της, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών E. Warren, στην ολομέλεια της Γερουσίας.
Από το σύνολο των αμυντικών δαπανών των 716 δισ. δολαρίων, το νομοσχέδιο προβλέπει την χρηματοδότηση του βασικού προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου με 617,6 δισ. δολάρια.
Ποσό 68,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για πολεμικές δαπάνες στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα εκτός τους εδάφους των ΗΠΑ.
Παράλληλα, προβλέπεται η διάθεση ποσού 21,6 δισ. δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πυρηνικών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης