Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Εμφύλιος" στην ΠΓΔΜ - Ivanov: Είμαι ενάντια στην συμφωνία - Zaev: Να μη σταθεί εμπόδιο ο πρόεδρος - Πράσινο φως από Βουλή

tags :
Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ivanov δεν θα αποτελέσει εμπόδιο είπε ο Zaev αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής του
(upd3) Για ιστορική συμφωνία που δεν πρέπει να χαθεί έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, η οποία επικύρωσε σήμερα Τετάρτη 20/6 τη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας και ενώ μαίνεται "εμφύλιος" στο εσωτερικό της χώρας με τον πρόεδρο G. Ivanov να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να αλλάξει την αρνητική θέση του για τη συμφωνία καλώντας παράλληλα τον Zaev να κινήσει, εάν το επιθυμεί, τις διαδικασίες για την αποπομπή του.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε με 69 "ναι" το νομοσχέδιο για τη συμφωνία σχετικά με το θέμα της ονομασίας.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υπήρξαν λευκά ψηφοφέλτια ή αποχές, ενώ το VMRO - DPMNE, η αξιωματική αντιπολίτευση απείχε της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή ο Zaev επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αναφερόμενος αποκλειστικά στο διακύβευμα που είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί ο λόγος στο λαό με το δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.
Η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη του τέλους της αβεβαιότητας για τη Μακεδονία και συνιστά μια αξιοπρεπή και αμοιβαία αποδεκτή λύση, με την οποία επιβεβαιώνεται για πάντα η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Βουλής, η οποία καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία για το ονοματολογικό.
«Έχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για τη «μακεδονική» μας ταυτότητα, για τη «μακεδονική» μας γλώσσα.
Δεν δώσαμε τίποτα σε κανέναν ούτε πήρε κάποιος κάτι με τη συμφωνία.
Είναι ένα τολμηρό βήμα για τα συμφέροντα των πολιτών μας και των παιδιών μας, για ένα ειρηνικό μέλλον.
Ας απορρίψουμε τους μηδενισμούς και ας δώσουμε μια ευκαιρία στη συμφωνία» υποστήριξε ο Zaev, τονίζοντας ότι η συμφωνία βρήκε στήριξη από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και ότι άνοιξαν οι πόρτες για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Αντί για πικρία και θυμό, ας γράψουμε μαζί το βιβλίο του μέλλοντος.
Ας οδηγήσουμε τους πολίτες σε μια ευημερούσα «Μακεδονία», ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
Αποκτούμε έναν ακόμα φίλο και στρατηγικό εταίρο.
Εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη «Μακεδονία».
Ανοίγουμε το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Επιτυγχάνουμε το όνειρο των προγόνων μας να αναγνωριζόμαστε από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα.
Είναι ένα ιστορικό γεγονός» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται πως σήμερα η Βουλή της ΠΓΔΜ καλείται να επικυρώσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες.
Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, όπως και αναμένεται να συμβεί σήμερα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο G. Ivanov, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.
Εάν ο πρόεδρος θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία.
Εφόσον συμβεί αυτό, η συμφωνία αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Ivanov σε Zaev: Δεν αλλάζω τη θέση μου - Να κινήσεις τις διαδικασίες της αποπομπής μου
 
Η συνεδρίαση της Βουλής γίνεται την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ έχει πάρει φωτιά.
Αιτία οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Zaev, ο οποίος κάλεσε τον
πρόεδρο G. Ivanov να μη σταθεί εμπόδιο στην έγκριση της συμφωνίας, εφόσον οι πολίτες την εγκρίνουν στο δημοψήφισμα, απειλώντας τον ότι διαφορετικά θα κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής του.
Σε γραπτή του δήλωση και κατόπιν της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού Zoran Zaev, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να κινηθούν οι διαδικασίες αποπομπής του προέδρου της χώρας, ο Ivanov προέτρεψε τον Zaev να κινήσει τη σχετική διαδικασία μομφής.
«Καλώ τον Zaev με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που είναι απαραίτητη για να αλλάξει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να κινήσει άμεσα και τη διαδικασία για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για την αποπομπή μου» υπογραμμίζει ο Ivanov, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να απαντήσει «σε όλα τα ψέματα και τις απειλές» που διατύπωσε ο Zaev στην τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Η θέση μου απέναντι σε αυτήν επιβλαβή συμφωνία για το όνομα είναι οριστική.
Παραμένει αμετάβλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις» υποστηρίζει ο Ivanov.
Σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο Zaev είχε εκτιμήσει πως ο λαός θα ψηφίσει τη συμφωνία.
«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση.
Είμαι ένας πολιτικός που δρα προς όφελος των πολιτών.
Έκανα μια συμφωνία που δεν την εύκολο να πετύχω.
Ήταν δύσκολη, αλλά πλέον οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν τις αποφάσεις τους με το δημοψήφισμα.
Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα υποστηρίξει τις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία, στην οποία πραγματικά πιστεύω.
Οι πολίτες ξέρουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.
Αυτό σημαίνει πως αν επικρατήσει το «Ναι», τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη.
Αν επικρατήσει το «Όχι», τότε δεν ισχύει τίποτα, ούτε η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή ούτε το συμφωνημένο όνομα» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο Zaev, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.
«Με αυτή τη συμφωνία καταφέραμε επιτέλους η χώρα μας να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο.
Επιτέλους έχουμε μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο Μακεδονικό έθνος με μια αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα.
Επιτέλους, βγαίνουμε στην επιφάνεια και είμαστε ένα κανονικό κράτος.
Οι πολίτες μπορούν να περιμένουν την ελπίδα και την προοπτική εδώ στη «Μακεδονία» για να δώσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των επόμενων γενεών» υπογράμμισε ο Zaev ο οποίος υποστήριξε ότι δέχθηκε την αλλαγή του Συντάγματος για το όνομα διότι διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα συναινούσε σε συμφωνία και δεν θα άνοιγε ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση» υποστήριξε ο Zaev, ο οποίος τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.

Επικυρώνει τη συμφωνία η Βουλή

Υπό αυτήν την πολιτική αντιπαράθεση η Βουλή της ΠΓΔΜ καλείται να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος που υπέγραψαν στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev.
Την συμφωνία παρουσίασε χθες στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ ο ΥΠΕΞ N. Dimitrov, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως “πράξη ευθύνης και πατριωτισμού” , έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς», είπε ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.
O N. Dimitrov επεσήμανε την ανάγκη η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όσο το δυνατόν συντομότερα και σε κάθε περίπτωση έως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου του 2018.
Όπως είπε ο Dimitrov, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη, αμέσως μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου (σημειωτέον εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο) από τη Βουλή, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ότι υποστηρίζει την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι μπροστά μας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 -26 Ιουνίου και στις 28/6 θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Αυτές οι ημερομηνίες είναι ορόσημα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και εξαρτώνται απόλυτα από την επικύρωση της συμφωνίας.
Προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, προτείνουμε έτσι ώστε η Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία με ταχύτερες διαδικασίες.
Η επικύρωση της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους με το δημοψήφισμα του φθινοπώρου» υποστήριξε ο Dimitrov.

Για προδοσία μιλά η αντιπολίτευση

Πάντως, η στάση της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Αν και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν προς τα μέλη και τους βουλευτές της κυβέρνησης «προδότες πουλήσατε το κράτος» .
Ο βουλευτής του VMRO –DPMNE, Dragan Danev υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι μονόπλευρη, ότι συνιστά γενοκτονία για το «μακεδονικό» λαό, ότι το νέο όνομα του κράτους επιβλήθηκε και ότι το Σύνταγμα παραβιάστηκε ενώ ο επικεφαλής του κόμματοςAntonio Milososki τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για εκβιασμό και ότι το κείμενο που έχει φέρει προς κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό και ότι αποτελεί εθνική ταπείνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης